Ексклюзиви
пʼятниця, 08 липня 2011 09:51

"Бікіні відкриває в дівчині все, крім дівочого прізвища її матері"

Стриптизерка Мішелін Бернардіні з "Казино де Парі" 5 липня 1946 року вийшла на подіум у Парижі лише у кількох трикутниках тканини, які прикривали інтимні частини тіла.

Переконав її продемонструвати новий купальний костюм його винахідник — французький інженер Луї Реар. Бо решта моделей відмовлялися зі страху осоромитися. Світ моди був шокований: ніхто не повірив, що жінка сповна розуму зможе отаке носити на пляжі. А Мішелін Бернардіні за кілька тижнів після показу отримала від чоловіків з усієї Європи зо 50 тис. пропозицій заміжжя.

Одразу по закінченні Другої світової автомобільний інженер-механік Луї Реар успадкував від матері салон дамської білизни. Став шукати способу привабити клієнтів. Нарешті вирішив: він має радикально зменшити купальник. І це при тім, що минув лише десяток років, як жінки відвоювали право носити роздільний купальний костюм. Луї Реар вирішив ризикнути: знизив лінію купальних шортів аж до стегон, а закритий бюст на "кісточках" перетворив на два трикутники, які ледь прикривали груди. На все йому вистачило 30 кв. дюймів — 76 кв. см — тканини. Тепер треба було придумати назву для новинки. Допоміг збіг: 30 червня того 1946-го, за п'ять днів до дефіле Мішелін Бернардіні, американці випробували нову атомну бомбу на атолі Бікіні в південній частині Тихого океану.

— Від мого купальника буде такий самий вибуховий ефект! — твердив дизайнер.

Луї Реар був не єдиний, хто влітку 1946-го відрізав зайві сантиметри в купальника. За місяць до нього в одному з пляжних магазинів французького курорту Канни модельєр Жак Хейм теж почав був продавати порівняно маленькі купальники.

Називав їх "атом" — на честь нещодавно виявленої найменшої складової молекули. Для реклами замовив літак, який ширяв над пляжами й за допомогою диму писав у повітрі: "Найменший купальник уже в продажу".

— Мій менший навіть за найменший купальник, — відреагував на це Реар.

З інженера-автомеханіка він остаточно перекваліфікувався на дизайнера і заснував компанію з виробництва бікіні. Його фірма придумала гасло-визначення справжнього міні-купальника: "Це не бікіні, якщо його не можна пропхати крізь обручку". Та купальникам Реара до загального вжитку ще було далеко. Бікіні відразу ж заборонили на головних пляжах Європи. В Італії, Португалії й Іспанії жінок у таких купальниках арештовували. Критики стверджували, що бікіні "відкриває в дівчині все, крім дівочого прізвища її матері". 1957 року американський журнал "Сучасна дівчина" писав: "Порядна дівчина ніколи не вдягне таку річ". Леді й далі виходили на пляж у закритих купальниках.

Бікіні стало прапором сексуальної революції на Заході. І першою зі знаменитостей його застосувала французька актриса Бриджит Бардо. 1956 року її чоловік Роже Вадим зняв її в білому бікіні у стрічці "І Бог створив жінку". Бриджит під час Каннського кінофестивалю з'являлася в бікіні й на місцевих пляжах. Після фільму жінок годі було стримати: вони шукали такі ж купальники, як у кінозірки. Чоловіки ж тим часом штурмували кінотеатри. Кравці не хотіли втрачати прибутку. Швейні фабрики почали працювати по три зміни й назбирали замовлень на кілька років наперед. "Жінки вибирають бікіні прискіпливіше, ніж чоловіків. Принципи однакові: шукають те, в чому комфортно і що дає можливості для росту", — описувала ажіотаж тих років американська журналістка Ерма Бомбек.

Та в США бікіні повільніше завойовувало жіноцтво, ніж у Західній Європі. 1960-го американський поп-виконавець Брайан Гайленд співав про несміливу дівчину, яка вдягнула на пляж бікіні й дуже нітиться:

Крихітне жовте бікіні

вона одягла сьогодні вперше

і тому боялася вийти на люди.

Вона загорнулася в покривало

і так сиділа на березі,

доки не ризикнула побігти у воду.

Тепер вона боїться вийти з води,

і мені цікаво, що вона

думає там робити далі.

Бідолаха вже посиніла.

Два, три, чотири, скажи —

що ти сьогодні вдягнула?

Крихітне жовте бікіні.

Після Бриджит Бардо рекламу бікіні зробила швейцарська акторка Урсула Андресс. 1962 року вона зіграла дівчину Джеймса Бонда у першому фільмі бондіани "Доктор Ноу". У білому бікіні Урсула виходить із води перед враженим агентом 007. Андресс стала черговим секс-символом. Свій білий міні-купальник вона через багато років випадково знайшла вдома на запиленому горищі. 2001-го виставила його на аукціон "Крісті" й продала за 35 тис. фунтів стерлінгів — майже $160 тис. на сьогоднішні гроші.

Пік популярності бікіні — кінець 1960-х — 1970-ті. Далі ажіотаж пішов на спад. У 1980-х лише кожен третій проданий у світі купальник був бікіні. 1988 року закрилася компанія Луї Реара.

"Купатися не піду — в моєму купальнику дірка на коліні"

На початку XIX ст. дами купалися в платтях із корсажем і криноліном, тобто спідницею на обручах. Щоб вона не спливала на поверхню, жінки пришивали до спідниці металеві предмети.

Під сукнею була цупка білизна — зазвичай панталони за коліно. На ногах панчохи й навіть чобітки. Найсміливіші наважувалися роззуватися, але на той час це сприймали майже як нудизм. Сухе вбрання важило до 5 кг, а коли намокало, жінки витягували на собі на берег кілограмів по 10–20.

Заможні й сором'язливі дами, а таких на курортах була більшість, відмовлялися заходити у воду привселюдно навіть у своєму чималому пляжному вбранні. Тому їх завозили в море в купальних кабінках на колесах. У підлозі таких конструкцій був люк, дама його відкривала й опускалася у воду. Плавати і пірнати у таких клітках було неможливо. Купальниці просто тупцяли на мілкому, бризкалися, часом сідали навпочіпки.

На початку XX ст. дами наважилися вдягнути на пляж купальники-комбінезони.

— Купатися я не піду — в моєму купальнику дірка на коліні, — поширений жарт тих часів.

Америка на початку XX ст. вела першість за кількістю так званих законів скромності. Часто-густо — чудернацьких. У штаті Флорида, приміром, забороняли співати в купальному костюмі, щоб не привертати до себе уваги. А в одному із законодавчих актів штату Кентуккі зазначено: "Жодна особа жіночої статі не може з'явитися в купальнику на дорозі, якщо її не супроводжують двоє поліцейськими або якщо вона не озброєна лопатою". Виняток був для жінок, які важать менше 40 кг або більше 90.

 

Зараз ви читаєте новину «"Бікіні відкриває в дівчині все, крім дівочого прізвища її матері"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути