пʼятниця, 12 серпня 2016 00:35

Агенти ЦРУ хотіли позбавити Фіделя Кастро бороди

Автор: ФОТО З САЙТА www.rolexmagazine.com
  Фідель Кастро народився 13 серпня 1926 року в кубинському містечку Біра. Його батько був власником цукрової плантації. Фідель вивчився на юриста. У 15 років посперечався з колегами по коледжу, що на велосипеді на повному ходу врі­жеться в стіну — і виграв парі. Разом із братом Раулем і аргентинцем Ернесто Че Геварою очолив революційний рух проти диктатора Куби Фульхенсіо Батісти. Після перемоги революції 1 січня 1959 року Фідель стає прем’єр-міністром, а 1976-го — президентом. 2008 року відмовився від усіх посад. Відтоді рідко з’являється на людях. Зазвичай по телебаченню транслюють записи його виступів без звуку. Країною керує Рауль
Фідель Кастро народився 13 серпня 1926 року в кубинському містечку Біра. Його батько був власником цукрової плантації. Фідель вивчився на юриста. У 15 років посперечався з колегами по коледжу, що на велосипеді на повному ходу врі­жеться в стіну — і виграв парі. Разом із братом Раулем і аргентинцем Ернесто Че Геварою очолив революційний рух проти диктатора Куби Фульхенсіо Батісти. Після перемоги революції 1 січня 1959 року Фідель стає прем’єр-міністром, а 1976-го — президентом. 2008 року відмовився від усіх посад. Відтоді рідко з’являється на людях. Зазвичай по телебаченню транслюють записи його виступів без звуку. Країною керує Рауль

10 найоригінальніших замахів на кубинського лідера

1. Отрута від коханки

На початку 1959-го на круїзному пароплаві "Берлін" Кубу відвідала Марита Лоренц, 19 років. Донька німецького капітана й американської актриси. З Кастро познайомилися випадково. Дівчина так вразила революціонера, що згодом він прислав по неї до Нью-Йорка особистий літак. Сім місяців вона жила в готелі "Вільна Гавана". Фідель відвідував її щодня. Мариту називали "першою леді Куби".

Кохання швидко змінилося на ненависть. За однією версією, жінка народила недоношеного хлопчика, якого у неї забрали. За другою — зробила аборт. Марита повернулася в США. Там закрутила роман з агентом Центрального розвідувального управління. Той переконав її, що Кастро і його комунізм — уособлення зла. Дав дві ампули з токсином ботулізму. Під час візиту на Кубу їх треба було непомітно розчавити й кинути вміст у склянку.

Кастро зрозумів цей задум. Протягнув коханці пістолет зі словами:

— Ти приїхала, щоб убити мене? Цього ніхто не зможе зробити.

Мариту вислали з острова. Наступного разу побувала тут 1981-го під час зйомок біографічного фільму. Фідель від зустрічі відмовився.

2. Дискредитація як оратора

Фідель Кастро дуже пишався своїми ораторськими здібностями. Його промови могли тривати по кілька годин. У ЦРУ планували підсунути лідеру сигари, просочені отруйними речовинами. Якби викурив ящик таких, у нього пропав би голос. Але доставити сигари на острів не вдалося.

Інший варіант — обприскати радіостудію, з якої мав говорити Кастро, галюциногенним ­аерозолем, подібним до наркотику ЛСД. Після цього Фідель почав би викрикувати нескладні й невиразні фрази, як несамовитий. План залишився на папері — не змогли розробити достатньо ефективний аерозоль.

3. Позбавлення бороди

— Я не витрачаю свій час на гоління, — говорив Кастро. — Це забирало би близько 15 хвилин щодня. Таким чином я економлю декілька днів на рік для важливих справ.

Він дуже гордився своєю бородою. Під час однієї із закордонних поїздок у взуття лідера хотіли підсипати сіль талію. Від неї в чоловіка мало випасти все волосся. Причину встановити не вдалося б — подібні симптоми мають багато захворювань. Кастро несподівано скасував той візит.

4. Залучення мафії

Співробітник ЦРУ Роберт Мех'ю зв'язався з керівниками американської мафії. Мовляв, є певні "міжнародні компанії", яких не влаштовує комуністичний устрій Куби. За допомогу в усуненні Кастро пообіцяв $150 тисяч. Мафіозі вийшли на колишнього кубинського чиновника. Йому передали пігулки з отрутою. Але той відмовився від співпраці — боявся, що його викриють. Згодом таки погодився, але зажадав собі пістолет і багато патронів. Коли все це отримав, зник безвісти. Після цього ЦРУ ­припинило співпрацю з організованими злочинцями.

5. Проект "Антихрист"

Його запропонував практикант ЦРУ. На острів мали заслати баптистів-проповідників. Ті розказували би тамтешнім католикам, що незабаром настане кінець світу. А Фідель — це Антихрист. У потрібний момент з океану мала виплисти підводна субмарина і спроектувати на берег голограму Ісуса Христа. Його голос закликав би жителів знищити Антихриста. В центральному штабі такий задум не погодили.

6. Приниження

Перед військовим вторгненням американців на Кубу над Гаваною хотіли розкидати листівки з обіцянкою сплатити $5 тисяч за вбивство інформатора влади, $100 тисяч — за вбивство чиновника і 2 центи — за знищення Фіделя Кастро. Плани зруйнував Радянський Союз, який розмістив на острові свої ракети.

7. Костюм аквалангіста з отруйним грибком і туберкульозними паличками

На Різдво 1962 року юрист Джеймс Донован завершив переговори з урядом Куби й домігся звільнення понад тисячі ув'язнених громадян США. Взамін американці надали $53 млн гуманітарної допо­моги.

Донован потоваришував із Кастро. Вирішив подарувати йому водолазний костюм найновішої моделі. Знав, що той любить підводне плавання. Агент ЦРУ Даймонд Фіцджеральд обробив це спорядження отруйним грибком. Дихальний пристрій заразили туберкульозними паличками. Юрист нічого про це не знав. В останній момент він купив на подарунок інший костюм.

Згодом Фіцджеральд розробив новий план. На дно океану мали покласти дуже красиву мушлю, начинену вибухівкою. Кастро обов'язково звернув би на неї увагу під час чергового занурення. Але побоялися, що мушлю знайде хтось інший.

8. Позолочена ручка з отрутою

1963 року соратник Кастро по партизанській війні Роландо Кубела запропонував ЦРУ свої послуги. Він мав пляжний будинок по сусідству з Кастро. На зустрічі агент ЦРУ показав Кубелі позолочену ручку. Всередині тонкого стержня була отрута. Коли розповідав про принцип її дії, задзвонив телефон. З'ясувалося, що того дня застрелили президента США Джона Кеннеді. План скасували.

9. Молочний коктейль

Агенти підкупили офіціанта улюбленого бару Фіделя, щоб той кинув у склянку з молочним коктейлем пігулку ботуліну. Вона починає діяти через кілька годин, тож ніхто не здогадався б, де відбулося отруєння. Офіціант сховав пігулку в холодильник. Вона примерзла до стінки. Коли намагався віддерти, лопнула. Отрута розсипалась.

10. 90 кілограмів вибухівки під трибуною

Під час поїздки до Панами Фідель Кастро мав виступати перед населенням. Під трибуну заховали близько 90 кг тротилу. З невідомих причин вибухівка не спрацювала.

638 замахів на кубинського лідера Фіделя Кастро скоїло Центральне розвідувальне управління США в 1976–2008 роках.

Зараз ви читаєте новину «Агенти ЦРУ хотіли позбавити Фіделя Кастро бороди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути