четвер, 23 червня 2011 18:14

Грамота зі школи, якої вже давно нема

 

Цю грамоту моїй мамі вручили рівно 55 років тому. У червні 1956-го, коли вона її отримувала, минуло майже півроку від XX з'їзду КПРС, на якому Микита Хрущов розвінчував культ особи Сталіна. Через п'ять років недавнього "вождя народів" тишком-нишком серед ночі приберуть із мавзолею, де він пару літ пролежав коло Леніна, і закопають під Кремлівською стіною. Та на маминій грамоті - бланк із водяними знаками! - іще портрети обох вождів. І того, який і далі залишиться "всегда живой", і того, що піде в землю.

Школа-семирічка тоді була розкидана в нашому селі Мала Плавуча Козівського району на Тернопільщині. Частина класів містилася в "резиденції" - колишньому помешканні священика. Друга частина - у довоєнному мурованому будинку мельника, власника тепер уже колгоспного млина.

Директор і вчительки були переважно "зайшлі", як у нас кажуть. Іще дівчатами їх прислали в село "по рознарядці" прищеплювати і знання, і "правильний" світогляд. Тож якщо до війни там була "пані вчителька", то по війні з'явилися, приміром, Валентина Василівна й Марія Василівна. Тоді ж, здається, у нас і закільцювалася традиція називати когось по-батькові - доти про таке ніхто не чув. Деякі з тих учительок так і залишилися в селі. Повиходили заміж за місцевих, пустили коріння. Нині вже старенькі. Ґарують, як і решта односельців, на своїх городах.

У 1960-х семирічку "опустили" до початкової школи, трикласної, бо село визнали неперспективним. А 1978-го й ту закрили: уже навіть "першаки" мусили ходити вчитися в сусідню Глинну - через греблю, а потім під гору. Там звели нову триповерхову школу. Кілька кілометрів дороги - залежно кому з якого кутка йти. Так воно й досі. Бо наше родинне село таки довели, що стало неперспективне. Нині там 15 учнів. За маминого школярства було чи не вдесятеро більше.

Востаннє я там був торік восени. Стою вранці на зупинці, чекаю на маршрутку до Тернополя. Іде двоє діток до школи, рюкзачки за плечима. Порівнявшись із церквою, завченими рухами тричі перехрестилися й пішли далі. Через греблю, а потім під гору. Коли моя мама отримувала цю грамоту, такого точно не було.

Зараз ви читаєте новину «Грамота зі школи, якої вже давно нема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути