четвер, 03 вересня 2015 16:20

Столичний пульмонолог Євген Симонець: українці соромляться носити захисні маски

Столичний пульмонолог Євген Симонець: українці соромляться носити захисні маски

У ніч на 3 вересня Київ затягло ядучим димом від горіння лісів та торф'яників. За даними держепідемслужби, концентрацію шкідливих речовин у повітрі перевищено в 18 разів. Столичний пульмонолог Євген Симонець, 38 років, радить, як захистити легені.
- Максимально обмежте перебування на вулиці. Особливо протипоказані фізичні вправи, активні прогулянки, біг - усе те, що призводить до гіпервентиляції легень. Тобто потрапляння шкідливих речовин у найдрібніші дихальні шляхи. Я свою доньку до школи відвіз машиною і так само за годину забрав. О 8-й заняття почали і лише о 9-й КМДА закликала не вести дітей до школи. Коли я прийшов, їх збиралися виводити надвір на фізкультуру. Я кажу: ви що, здуріли? Зазвичай найбільша концентрація шкідливих речовин у повітрі вранці. Тому зранку закрийте вікна та двері і обмежте провітрювання.
Якщо вимушені пересуватися вулицею, використовуйте захисну маску. Хоча б у районах, де дуже виражена задимленість. Я живу на Оболоні біля станції метро Героїв Дніпра. Там лісу немає. Відкрита місцевість продувається непогано й дим вивітрюється. Проїздив Троєщину, там набагато більший смог. Такі ділянки менше здатні до провітрювання, концентрація шкідливих речовин більша. Маски - ідеальний варіант. Українці соромляться їх носити. В Японії щось подібне сталося — всі одягнули маски і ніхто не дивується. А у нас менталітет такий, що будівельник працює в запиленій кімнаті без маски, механік так само фарбує машину без жодних засобів захисту. А потім приходять до лікаря і дивуються, коли вже важко допомогти.
Якщо вдома є кондиціонер, необхідно зачинити вікна і увімкнути його. Якщо його немає, завішують вологими простирадлами вікна та балкони при провітрюванні. Вологе прибирання в квартирі необхідно робити декілька разів на день. За можливістю приймати душ 2 чи 3 рази на день.
Слід збільшити кількість молочно-кислих продуктів в раціоні, вживати лужну мінеральну воду. Їсти свіжі овочі та фрукти, що дають найбільшу мінералізацію організму. Заборонене вживання алкоголю, солодких газованих вод та паління. При появі головного болю, болі в горлі, запаморочення, задишки та кашлю необхідно якнайшвидше звернутись до лікаря. Особливо дітям, літнім людям та пацієнтам із хронічними хворобами.

Зараз ви читаєте новину «Столичний пульмонолог Євген Симонець: українці соромляться носити захисні маски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути