четвер, 05 листопада 2020 08:59

Що робити, якщо хворого на Covid-19 не госпіталізовують

Хворі на Сovid-19 із запаленням легень, але без проблем із диханням можуть лікуватися вдома під наглядом медиків. Варто придбати пульсоксиметр, щоб контролювати насичення крові киснем та не упустити момент настання ускладнення.

Автор: надане Андрієм Процик
  "Не госпіталізовані пацієнти, які потребують проведення ін'єкцій можуть викликати медсестру на дім", - говорить Андрій Процик.
"Не госпіталізовані пацієнти, які потребують проведення ін'єкцій можуть викликати медсестру на дім", - говорить Андрій Процик.

Про це Gazeta.ua розповідає Андрій Процик, інфекціоніст.

"Одним з критеріїв прогресування пневмонії є зниження насичення киснем тканин організму. Це можна визначити пульсоксиметром - це така прищіпка, яку одягають на палець із вмонтованим сканером. Якщо показник нижче 95% - це може свідчити, що хвороба прогресує. Варто повідомити лікарю. Тоді медичний працівник на місці оцінює стан хворого та призначає інтенсивніше лікування, або госпіталізацію із застосуванням кисню", - каже інфекціоніст.

У країні зростає рівень захворюваності. Вільних ліжок все менше. Доводиться обирати кому допомога необхідна невідкладно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки часу зберігається імунітет після легкої форми коронавірусу

"Спочатку було достатньо позитивного тесту і людину вже госпіталізували, хоч і важких симптомів не було. Потім клали у стаціонар лише тих, у кого є пневмонія. Тепер вже навіть запалення легень не є показником. А визначальним є важкий стан з ускладненим диханням", - додає лікар.

Не госпіталізовані пацієнти, які потребують проведення ін'єкцій можуть викликати медсестру на дім. Такі маніпуляції може проводити лише спеціаліст, інакше можна зашкодити хворому.

"Проблема в тому, що хвороба заразна. Тому не кожна медсестра захоче приїхати до них. Крім цього, треба мати засоби захисту, щоб не інфікуватися", - продовжує Процик.

Коли лікування вдома не приносить полегшення, радять викликати "швидку". Та знає про рівень завантаженості лікарень, вирішить куди краще доставити пацієнта.

Хворих на коронавірус, які лікуються вдома, варто ізолювати в окремій кімнаті, аби зменшити контакт з іншими членами сім'ї. Слід розмежовувати посуд та засоби гігієни. Двічі на день проводити вологе прибирання. Доглядати за хворим має хтось один з родини.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, якщо хворого на Covid-19 не госпіталізовують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути