четвер, 08 грудня 2016 18:10

Після відсутності державного фінансування хлопець перестав ставати на ногу

Після відсутності державного фінансування хлопець перестав ставати на ногу
Фото: nazdor.ru

Хворий на ювенільний ревматоїдний артрит віком 20 років не може ходити та потребує заміни суглоба через відсутність вчасного лікування своєї хвороби. Його родина не мала грошей, щоб забезпечити терапію від хронічного захворювання, яку перестали оплачувати коштом державного бюджету, і отримав непоправне ускладення.

Про це Gazeta.ua розповідає Юлія Білявська, ревматолог, науковий співробітник інституту кардіології імені академіка М.Д.Стражеско НАМН України.

"Пацієнт має захворювання, під час якого двічі на місяць отримував біологічні ліки. Місяць такого лікування коштує 20 тисяч гривень. До 18-ліття він мав терапію коштом держави. Проте з повноліттям терапія перервалася. Бо в Україні фінансування для дорослих хворих у такому випадку неможливе. Родичі перевели хворого до знайомого педіатра. Пацієнт два роки самостійно перебував на гормональних ліках. Тепер має непоправну шкоду", - каже лікар.

Тепер через хворобу хлопець має затримку росту, порушення статевої функції та обмінних процесів.

"Коли ми провели денсинометрію - метод визначення щільності кістки, виявилося, що цей показник у шість разів вищий, аніж має бути в його віці. Його кістка стала як скло. Йому було рекомендовано провести операцію, щоб вирівняти одну ногу, бо вона скривилася і стала коротшою за іншу. Проте поки робили обстеження і батьки збирали гроші на втручання, виявилось, що вже така операція неможлива. Він потребує заміни суглоба", - розповідає Білявська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запалення суглобів у дітей може свідчити про невиліковний артрит

Лікар зазначає, що така проблема сталася через те, що в Україні не профінансоване лікування людей, старших за 18 років з ювенільним ревматоїдним артритом. На законодавчому рівні таку можливість передбачили. Проте гроші з бюджету не виділили. Таким чином, люди стають каліками, вживають гормональні ліки та отримують ускладнення.

"У розвинутих країнах світу не розподіляють пацієнтів з подібним діагнозом на дітей, яких забезпечують ліками, та дорослих. Усі отримують підтримку та лікування. Коли людина досягає повноліття, збирається консиліум лікарів, та пацієнт отримує необхідний медичний супровід. У нашій країні існує нагальна потреба перейняти таку практику", - говорить Білявська.

Зараз ви читаєте новину «Після відсутності державного фінансування хлопець перестав ставати на ногу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути