вівторок, 24 листопада 2015 14:58

"Інфаркт трапляється вночі та рано вранці", - кардіолог

Серцево-судинні захворювання зараз перебувають на першому місці в Україні серед хвороб. Саме вони стають причиною майже двох третин всіх випадків смерті в країні.

У Всесвітній організації охорони здоров'я підкреслюють, що 80% передчасних інсультів та інфарктів можна уникнути.

Олег Іркін, старший науковий співробітник з "Інституту кардіології ім. М. Д. Стражеска" НАМН України розповідає для Gazeta.ua про проблему інфарктів та інсультів в Україні, випадки з особистої практики і про те, як уберегтися від цих недуг.

 

Олег Ігорович, як часто зараз трапляються інсульти та інфаркти в Україні?

В останні роки інфаркт діагностують приблизно у 50 тис. українців. Тим часом у Європі реєструють 1700 пацієнтів на рік на 1 млн населення. Аналогічний показник у нас в країні становить 1100 пацієнтів на 1 млн населення і наближається до європейських.

Чи є симптоми - "тривожні дзвінки" стану, близького до інфаркту або інсульту?

Людину, у якої ще немає інфаркту міокарда, візуально, як правило, визначити неможливо. В організмі у нього можуть проходити деякі процеси, пов'язані з хворобою, але за зовнішніми ознаками це можна не побачити.

Тим не менш, може бути так, що людина прискорить крок і раптом зупиниться, тому що у неї перехопило подих, з'явилося відчуття печіння або здавило десь за грудиною. Якщо піти далі, симптоми можуть знову проявитися, або - ні. Такі симптоми - "приходящі" - дуже небезпечні, оскільки вони можуть призвести до інфаркту і навіть до раптової смерті, особливо у молодих.

Які найтиповіші ознаки інфаркту?

Найтиповіші ознаки інфаркту - тиснучий, пекучий загрудинний біль. Однак серйозність інфаркту полягає в тому, що часто хвороба проявляється нетиповим чином: з'являється задуха, біль виникає в зовсім інших областях, наприклад, праворуч, а не зліва. Навіть зубний біль може вказувати на інфаркт. На всі ці "сигнали" організму потрібно звертати увагу.

Хоча такі симптоми хвороби серця зазвичай проявляються під час фізичної активності, але сам інфаркт люди часто переносять саме в стані спокою вночі або рано вранці. Саме в цей час активізуються і згортаються властивості крові, особливо у людей з гіпертонією. З'являється різкий біль, приїжджає швидка допомога, а лікарі записують кардіограму з гострою кривою інфаркту міокарда. Тому важливо проводити освітню роботу і піднімати актуальне для суспільства питання виявлення і профілактики захворювань.

Але, на жаль, іноді люди ставлять діагнози собі самі й не йдуть до лікаря.

Так, практика показує, що люди при появі гострого болю частіше шукають інформацію в Інтернеті, ставлять самі собі діагноз і призначають лікування. Це згубний шлях, який може призвести до смерті. Особливо, якщо мова йде про серце. Коли присутні будь-які симптоми, слід звертатися до лікаря, який зніме кардіограму, послухає пацієнта і виключить основні серцево-судинні захворювання.

Всі пацієнти з гострими коронарними синдромами, інфарктом міокарда, повинні пройти коронографію - зробити знімок серця і визначити хворобу. Чим швидше лікар перевірить стан коронарних судин, тим більша ймовірність надати ефективну допомогу і збільшити тривалість життя людини.

Часто пацієнти перестають приймати ліки, які їм призначили. Чим це загрожує?

Існує багато прикладів, коли людина навмисно зменшує кількість або повністю скасовує призначені препарати, що призводить до розвитку хвороби.

Під час одного з ранкових оглядів хворих я зустрів пацієнта, якого лікував раніше, і він відразу мені сказав: "Лікарю, ви тільки мене не сваріть!". Виявляється, 3 роки тому він з гіпертонічною хворобою поступив до нас. Я призначив курс лікування, який включає регулярний прийом двох препаратів для зниження рівня тиску і зменшення вмісту холестерину в крові і ще одного засобу. Якийсь час він ці ліки приймав. Коли чоловікові стало краще, він вирішив залишити тільки препарат, що знижує тиск. Вважав, що решта ліків йому вже не знадобляться.

Як це вплинуло на його здоров'я?

Його привезла швидка допомога вже з інфарктом. І зараз замість трьох препаратів повинен приймати вже шість. І якщо раніше йшлося про пацієнта первинної профілактики, то зараз ризик для життя збільшився в рази, і нам доводиться говорити вже про вторинну профілактику. Шансів на успішне лікування менше, ніж було три роки тому.

Відмова приймати препарати чоловік пояснював просто - їх забагато. Побачивши, що тиск знижувався, відчув себе добре. Вирішив, що інші ліки не потрібні. Та ці препарати розріджують кров, знижують рівень холестерину. Результатом став інфаркт.

Як здоровій людині уникнути інсульту та інфаркту в майбутньому?

Щоб попередити інсульт та інфаркт, людині необхідно не палити. Крім того, доведено, що пасивне куріння так само шкідливе, як і активне. Відмовитися або мінімізувати вживання алкоголю. У європейських і американських порадах показана щоденна можлива норма прийому алкоголю: для чоловіків - 30 мл чистого алкоголю, для жінок - 20 мл. Контролювати свою вагу і намагатися уникати збільшення маси тіла. Активний спосіб життя, спорт. Для цього достатньо буде мінімум 3 рази на тиждень по 30-40 хвилин займатися динамічною фізкультурою: плаванням, бігом, спортивними іграми.

Можна неспішно прогулюватися цілу годину по парку, дихати свіжим повітрям, далеко від траси, що також добре. Але фізичне навантаження така прогулянка не замінить. Треба збалансовано харчуватися. Так, європейські та американські дієтологи кажуть, що п'ять порцій різних овочів і фруктів на день - це запорука здоров'я серцево-судинної системи.

Зараз ви читаєте новину «"Інфаркт трапляється вночі та рано вранці", - кардіолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути