понеділок, 23 січня 2017 06:20

Валерія Борисів навчилася вимовляти звук "р" у 30 років

— Не вимовляла "р" із дитинства. Малою в 4 роки батьки навчили. Але потім приїхали в гості молодші двоюрідні брати на три місяці. Я наслухалася їх і перестала казати. До 30 років заміняла "р" на "л". Однокласники в школі кривилися, бо не могла вимовити навіть своє ім'я і прізвище. Аж коли вийшла заміж, чоловік порадив замовити по скайпу уроки з логопедом. За два місяці заговорила, як годиться, — розповідає Валерія Борисів, 32 роки, із Нікополя ­Херсонської області.

Жінка вчилася правильної вимови разом із чоловіком.

— Коли я починала вимовляти "р", звук спочатку звучав дуже голосно, ніби ціле слово. Є таке правило, що в жодному разі не можна сміятися, коли людина вчиться. Бо застидається і замовкне. Родичів про це попередила логопед. Ми з чоловіком багато разом займалися. Він придумував слова з "р" — я повторювала, так жартували.

За тиждень опанувала звук "р" Лідія Верховинна з Черкас. У старших класах записалася в хор. Керівник, професійний музикант, розказав, як треба правильно вимовляти.

— Порадив говорити, наспівуючи та пом'якшуючи. Наприклад, де "робота" — казати "рябота", замість "ручка" — "рючка". Мовляв, через пом'якшення ми тренуємо мовний апарат. І потім у мене вийшло. Допомогли розспівування. Завдяки їм "р-р-р" пішов сам собою.

Дорослим важче почати говорити "р", аніж дітям, тому що мусять подолати психологічний бар'єр. Не мають віри, що навчаться правильної вимови. Крім того, за роки в них виробляється звичка рухати язиком так, щоб не було дзвінкого "р".

— Почати правильно вимовляти звук "р" людині, якій раніше це не вдавалося, можна у будь-якому віці, — каже логопед Карина Баковська, 38 років, із Києва. — Виняток — люди, які мають вади в будові язика. Якщо щодня по 15–30 хвилин робити вправи, недолік можна легко виправити.

Зараз ви читаєте новину «Валерія Борисів навчилася вимовляти звук "р" у 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути