пʼятниця, 25 лютого 2011 05:30

У "Радамеді" лікують сколіоз і його причини

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  У вінницькій клініці ”Радамед” лікар-остеопат Владислав Турчак розповідає про причини появи сколіозу в дітей. Говорить, що хвороба формується в період росту організму дитини. Тоді слід звертати увагу на відхилення в положенні хребта
У вінницькій клініці ”Радамед” лікар-остеопат Владислав Турчак розповідає про причини появи сколіозу в дітей. Говорить, що хвороба формується в період росту організму дитини. Тоді слід звертати увагу на відхилення в положенні хребта

Перші згадки про сколіоз дійшли до нас із часів Гіппократа. Він став родоначальником теперішніх консервативних методів корекції, витягування викривленого хребта. Суть лікування зводиться до носіння корсетів. Додатково тепер застосовують масаж, мануальну терапію, лікувальну фізкультуру, електронейростимуляцію.

— Іноді таке лікування має позитивний результат. А іноді — протилежний, — упевнений лікар-остеопат клініки "Радамед" Владислав Турчак, 50 років. — Адже лікувати сколіоз за стандартною схемою в деяких випадках неправильно. Основний механізм розвитку сколіозів запускається ще при внутрішньоутробному розвитку, під час пологів, грудному вигодовуванні. Тоді, якщо мати, наприклад, лякається, плід на це відповідно реагує. Він стискається, на кістки йде додаткове напруження. А в мозок надходить неправильний сигнал. Ця інформація змінює тонус м'язів і розвивається сколіоз.

Існують також інші причини його появи на ранньому етапі життя.

Це може бути страх смерті, пережитий жінкою під час пологів, або травма голови дитини, якщо в породіллі скручений таз. Коли мати відмовляється годувати дитину груддю, це призводить до деформації кісток верхньої та нижньої щелепи. Адже якраз у цей час формується порожнина рота малюка, — наголошує Владислав Володимирович. — Також до сколіозу веде бажання батьків передчасно поставити дитину на ноги, пропускаючи період рачкування. Або якщо малюк у ранньому віці падає на куприк. Глисти теж викликають сколіоз через спазм прямої кишки. Перенесені хвороби легенів і серця призводять до деформації в грудному відділі хребта. А недуги шлунка і товстої кишки — у поперековому відділі хребта.

Щоб перевірити, чи є в дитини сколіоз чи інші порушення постави, необхідно роздягнути її до трусів і стати позаду. Ноги в дитини повинні бути розставлені на ширину ступні. Слід звернути увагу на симетричність плечей, лопаток, реберних дуг і таза. Потім повернути дитину в профіль, голова — в середньому положенні. При цьому вушна раковина, плече, кульшовий суглоб і середина ступні мають бути на одній лінії. Якщо виникають якісь сумніви, потрібно звернутися до фахівця.

— Лікування сколіозу, як правило, тривале та комбіноване, — продовжує Турчак. — Для вибору його правильної тактики слід установити першопричину хвороби. Адже під час формування сколіозу в хребті виникають критичні точки, до яких не можна застосовувати методи класичної мануальної терапії. Тим більше щось там вправляти. Інакше сколіоз сформується надто швидко. Також не можна використовувати розтягування хребта на перекладині, драбині, столі для витягування. Особливу увагу слід приділити емоційному стану дитини. Адже в неї може формуватися комплекс неповноцінності, тому вона потребує підтримки та розуміння близьких.

Адреса медичного центру "Радамед": м. Вінниця, вул. Архітектора Артинова, 17/3. Тел.: 35 92 30, 0(67) 68 00 651.

Зараз ви читаєте новину «У "Радамеді" лікують сколіоз і його причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути