середа, 14 квітня 2010 01:40

Уживання ранніх овочів спричиняє рак шлунка

Автор: фото з сайта www.novaya.com.ua
  Стебла кропу та петрушки краще викинути. Листя тримати у воді не менш як півгодини
Стебла кропу та петрушки краще викинути. Листя тримати у воді не менш як півгодини

"Минулого року в квітні колега пригостила свіжими огірками. Наступного дня почало нудити, пішов до лікарні, — розповідає киянин Іван Петровський, 25 років. — Терапевт сказав, що я отруївся нітратами, і призначив промивання шлунка. Два дні пробув у стаціонарі, була сильна слабкість. Постійно паморочилося в голові. Коли мене виписували додому, наказали не купувати овочів до червня. Тоді продаватимуть ґрунтові, а не на нітратах. Поки що можна їсти лише консервовані".

Київський лікар-терапевт Олексій Роднянов, 47 років, радить обробляти ранні овочі перед уживанням. Найкраще їх варити або вимочувати у несолоній воді, бо сіль затримує шкідливі речовини.

— Коли овоч стане м"яким, рідину одразу слід злити. Якщо охолоне у тій, де варився, всі нітрати усмокчуться назад. Вимочувати овочі треба у теплій воді не менше години. Тоді з них виходять майже 80 відсотків отруйних речовин.

Лікар каже, найбільше їх у молодій редисці. Вона росте в землі й усе вбирає швидко. У шлунку хворих, які їли редис, нітратів удвічі більше, ніж у тих, хто отруївся помідорами. Тому редиски краще не вживати взагалі. Огірки, буряк та моркву потрібно чистити й відрізати краї. Помідори — відмочувати. З капусти варто зняти кілька верхніх листків.  Отруйний також її качан. Стебла кропу та петрушки краще викинути. Листя тримати у воді не менш як півгодини.

— Регулярне вживання молодих овочів може спричинити рак шкіри, шлунка, збої в роботі серця та нервової системи. Багато хто думає, що нітрати можна виморозити. Але якщо тримати овочі в холодильнику, це нічого не дасть. Краще після молодого салату прийняти вітамін С або випити фруктового соку. Під впливом аскорбінової кислоти нітрати виводяться з організму.

Отруйних речовин найбільше у молодій редисці

Навесні отруєних овочами пацієнтів більшає на третину. Переважно це діти.

— Тиждень тому до нас привезли 3-річного хлопчика. Його нагодували молодою морквою. У малого було важке отруєння, ледве не вмер. Лежить у реанімації. Шлунок дитини чутливий до пестицидів.

Шкідливі речовини є навіть в овочах, вирощених "для себе".

— Природній перегній, яким підживлюють рослини, містить азот. Це основа, на якій роблять усі нітрати. Весняні домашні овочі потрібно добре мити, чистити від шкурки. Якщо сумніваєтеся в якості продукту, ми можемо зробити аналіз на нітрати, — каже лаборант столичної клініки "Хорив-Мед" Сергій Соляний, 34 роки. — Більшість районних поліклінік роблять таку експертизу. Коштує це в середньому 50 гривень за овоч.

Нітрати руйнують гемоглобін

Нітрати — це хімічні сполуки на основі селітри. Їх використовують як добрива для прискорення росту фруктів та овочів. Потрапляючи у кров, вони руйнують гемоглобін, і та перестає переносити кисень. Це призводить до змін у дихальній та нервовій системах, захворювання на рак.

У ранніх овочах також є пестициди, які спричинюють алергію й гормональні порушення.

Зараз ви читаєте новину «Уживання ранніх овочів спричиняє рак шлунка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути