понеділок, 12 листопада 2012 00:00

Тиск підвищується через краплі від нежитю

— Раз чи два на тиждень у мене піднімається тиск. При цьому дуже болить голова, не можу працювати, слабну. Сходила до кардіолога, той направив здавати аналіз крові, зробити кардіограму і УЗД, — каже Ірина Каблова, 38 років, із Житомира.

Гіпертонія має багато причин, часто несподіваних, пояснює столичний кардіолог 31-річна Олена Герман. Називає кілька.

— Можна лікувати нежить краплями для носа і мати підвищений тиск. Студентка понад місяць не могла позбутися недуги. Постійно закрапувала ніс ліками, які звужують судини і знімають набряки. Згодом у неї почав підніматися тиск. Якщо користуватися краплями понад три тижні, організм звикає. Закладення носа лишається, коли інші симптоми застуди минули. Краще промивати сольовим розчином.

При хворобах нирок і наднирковиків високий тиск тримається постійно.

— Так було в 35-річного пацієнта, який звик до гіпертонії, — тиск у нього підвищувався щодня. Відправила його на УЗД нирок. Виявили пієлонефрит і кілька каменів. Через хворі нирки його відразу поклали в стаціонар. Коли вилікувався, тиск нормалізувався.

Підвищені показники бувають також через травми шиї, хребта, остеохондроз.

— Інша пацієнтка здивувалася, що після скарг на високий тиск я відправила її робити рентген шийного відділу хребта. Виявили остеохондроз, а за пару тижнів до того вона ще й вдарилася об двері. Коли травмуються хребці шиї, виникає спазм судин, порушується кровотік до мозку.

Густа кров є однією з основних причин гіпертонії.

— Після 40 років кров зсідається швидше, через це можуть утворюватися тромби. 70 відсотків людей старшого віку мають високий тиск. Треба їсти журавлину і горобину. Це природний "аспірин", який розріджує кров. Столову ложку ягід розчавлюють, заливають склянкою окропу, настоюють 15 хвилин. Щоби смак став м'якший, можна додати мед. Суміш п'ють по півсклянки двічі-тричі на день.

Зараз ви читаєте новину «Тиск підвищується через краплі від нежитю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути