вівторок, 24 травня 2016 06:30

Така недуга частіше трапляється у чоловіків

Автор: Любов Карнарук
  Черкащанка Марина Люлько: ”Якби залишилася вдома, вранці не прокинулася б”
Черкащанка Марина Люлько: ”Якби залишилася вдома, вранці не прокинулася б”

6 квітня 21-річна Марина Люлько із Черкас після тижня голодування почала задихатися. Рентген показав, що повітря не потрапляло в легені, а накопичувалося між ними й ребрами. Могла померти впродовж 6 год.

— Напередодні була в церкві, — згадує Марина. — Підходить якась бабуся: "Дєточка, над тобою чорний круг, обов'язково сходи до лікаря". Наступного дня близько обіду відчула в горлі ком. Появилася задуха. Крутиться голова. Подумала, не виспалася або через голодування, бо тиждень їла яблука і пила воду, щоб схуднути. Близько 12:00 почалася дивна відрижка. За хвилину разів 20. Почала шукати в інтернеті пояснення. Знайшла, що таке буває через паніку. Треба випити заспокійливе і лягти спати. Я так і зробила. Через годину прокинулася — і знову відрижка.

Пізно ввечері Марина зважилася викликати "швидку".

— Сказали: "Дєвушка, випийте валер'янки і постарайтеся заснуть". Я торкаю шию, а вона з правого боку напухла майже вдвічі. В бульбашках, ніби під шкірою піна. Я знову подзвонила. Зі сльозами прошу: "Будь ласка, приїдьте, бо я зараз задихнуся". Через 5 хвилин були в мене. Оглянули, сказали, схоже на алергію. Цього дня користувалася новою маскою для волосся. Вирішили, що це причина. Вкололи укол, поміряли тиск. Поїхали. Я не змогла заснути. Вночі шия так напухла, що ледве говорила.

О 2:00 Марину Люлько госпіталізували в лікарню №3 швидкої допомоги.

— Лікар направив на рентген. Тоді побачили, що ліва легеня зменшена, бо здавлена повітрям. Прибігли три хірурги, давай роздивлятися знімки. Поставили діаг­ноз — пневмоторакс, розрив легенів. Якби залишилася вдома, вранці не прокинулася б. Терміново почали відкачувати повітря. Трубку вставили в легені через ребра, другий кінець був у банці з водою. В легенях аж пекло, настільки було боляче. Якби за п'ять днів повітря не вийшло, довелося б оперувати. На шостий день витягли трубку й одразу стало легше. При виписці лікар сказав, що напад може повторитися в перші два місяці. Особливо, якщо людина курить. Я цієї шкідливої звички не маю. Надіюся, що буде все гараз.

— Така недуга частіше трапляється у чоловіків, — каже завідувач торакального відділення Черкаської обласної лікарні 45-річний Павло Рогатий. — У курців, хворих на туберкульоз і тих, хто має пухлину. Зазвичай виникає внаслідок травми, при розриві легенів.

Дієта та голодування не можуть призвести до хвороби. Скоріше за все, дівчина з якоїсь причини вже мала вражені легені. Основні симптоми спонтанного пневмотораксу — це задуха й біль у грудях, які виникли без видимих причин. Таким пацієнтам часто помилково лікують хребет чи серце.

При пневмотораксі допоможуть тільки в лікарні, тому варто терміново викликати "швидку". До приїзду медиків людину треба заспокоїти, щоб менше рухалась і нервувала. Має напівсидіти.

— Може порушитись дихання і робота серця, виникнути внутрішня кровотечі. В легенях збереться рідина і почне гноїтися. Це може призвести до смерті протягом хвилин. Після пневмотораксу за людиною має наглядати торакальний хірург.

Зараз ви читаєте новину «Така недуга частіше трапляється у чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути