понеділок, 25 лютого 2013 05:30

"Так швидко втомлювався, що засинав у маршрутці"

 

— Не знаю, як захворів на туберкульоз, — розповідає киянин 30-річний Петро. Прізвища просить не називати. — 12 років живу з ВІЛ-інфекцією, імунітет ослаблений. Заразитися міг будь-де.

Спочатку була трохи підвищена температура — від 37,2 до 37,8. Не відчував її зовсім, не лихоманило. Проте була сильна слабкість. Так швидко втомлювався, що засинав у маршрутці. Лікар направив на рентген. Знімок нічого не показав, а реакція на пробу Манту була збільшена. Зробили комп'ютерну томографію черевної порожнини. Виявилося, в мене позалегенева форма туберкульозу.

Петро не лягав у лікарню. Рік приймав препарати та періодично показувався лікарю.

— Не пам'ятаю, як той рік пройшов. Дуже погано було від ліків. Мав постійну слабкість. Пам'ять погіршилася. Часто не розумів, що до мене кажуть, і не міг сформулювати свої думки. Але ліки потрібно було пити у будь-якому випадку. Маю знайомих, які припиняли лікування і в них розвивалося звикання. Препарати перестають діяти на бактерію. Тоді допоможуть ліки "другого ряду", які коштують кілька тисяч доларів.

Пацієнт намагався правильно харчуватися. Зрозумів, наскільки це важливо під час лікування туберкульозу.

— Ні в якому разі не можна голодати. Якщо людина не їсть, організм не має сил боротися. Потрібні м'ясо, масло. Багато пити води. У мене була незаразна форма, то продовжував ходити на роботу. Колеги поставилися з розумінням і відпускали раніше додому.

Найчастіше заражаються туберкульозом люди з ослабленим імунітетом. Здебільшого особи з ВІЛ, ув'язнені, бездомні. Також ті, хто погано харчуються, але важко працюють — металурги, шахтарі. Останніми роками почали більше хворіти селяни через те, що не мають доступу до медичної допомоги.

Збудник туберкульозу передається під час чхання, кашлю, розмови. Мікобактерія витривала, не гине навіть в атомних реакторах. Витримує температуру до +80°С. Найкраще зберігається у вогких темних приміщеннях: напівпідвалах, закутках, де збираються пил та бруд. Гине в суміші соляної й сірчаної кислот. Також під прямим сонячним промінням. Ефективне лікування в сухому кліматі. Допомагають гірське повітря й сонячні ванни.

101

українець із 100 тис. населення заражається туберкульозом щороку. У в'язницях — кожен сотий.

 

Зараз ви читаєте новину «"Так швидко втомлювався, що засинав у маршрутці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути