середа, 21 квітня 2010 05:38

Шизофренію провокують стрес і наркотики

  Київський лікар-психіатр Георгій Селюков: ”Якщо недугу не лікувати, людина утратить усі емоції”
Київський лікар-психіатр Георгій Селюков: ”Якщо недугу не лікувати, людина утратить усі емоції”

Шизофренія — це психічне захворювання, що спричинює галюцинації, маячню, роздвоєння особистості. Дослівно "шизофренія" означає "розщеплюю душу". Студент із Вінниці 22-річний Олег Підлуцький підозрює, що має цю недугу.

— Кілька днів тому побачив самого себе на відстані 15–20 метрів. То був точний я. Навіть одяг та окуляри. Я вчуся на лікаря, психіатрію проходили минулого року, симптоми шизофренії знаю. Якщо хтось у родині хворів, недуга може передатися. А в мене двоюрідна бабуся Анна мала шизофренію. Захворіла ще студенткою. Життя скінчила у Смілянській психіатричній лікарні у 52 роки. Ніколи її не бачив. Знаю, що все життя провела під наглядом лікарів. У мене поки що був лише один глюк-блюк, тому звертатися до лікарів не буду. Може, я просто перевтомився.

Київський лікар-психіатр Георгій Селюков, 64 роки, жартує, що в Олега, швидше за все, "синдром третьокурсника". Студенти-медики вивчають хвороби й усі симптоми шукають у собі.

— Шизофренія не обов"язково передається спадково. Вона не переходить від людини до людини навіть при тривалому спілкуванні. Спровокувати її можуть стрес, наркотики, фізична травма. Якщо недугу не лікувати, людина утратить усі емоції. Хворий може місяць лежати нерухомо, в утробній позі, не реагувати на оточення. А може, навпаки, з радістю говорити про своє горе. Шизофренік нездатний логічно сформулювати думку, висловитися.

Хворі вірять, що їх переслідують нерозпізнані літальні об"єкти, спецслужби, потойбічні сили чи відомі особи.

— Неадекватно поводяться. Наприклад, заходять в інший під"їзд, а потім через горище перебираються додому. Думають, що так заплутають переслідувачів. Досить часто вони чують "внутрішні голоси".

Кілька днів тому побачив самого себе на відстані 15–20 метрів. То був точний я

Темпи перебігу хвороби різні.

— Буває, за рік людина стає інвалідом першої групи. А може, навпаки, після гострого і бурхливого психотичного стану наступити "тиша". Пацієнт багато років житиме спокійно. Але шизофренія не виліковується.

Георгій Селюков радить не звертатися до цілителів та магів.

— Не варто йти до психологів. Це не лікарі, а випускники гуманітарного закладу, які мають загальні уявлення про патологію психологічних процесів. Вони зовсім не підготовлені до лікування психічно хворих. І не мають юридичного права на це.

— У мене шизофренія 10 років, — каже 34-річний Володимир Кулюкін, московський фізик. — Лише раз був на лікуванні. Тривога і загубленість у просторі зникли. Головне — вийти з цього стану, побачити реальний світ. Тут велику роль відіграє бажання лікуватися. Я не маю зараз ніяких проблем, бо тверезо оцінюю навколишній світ і усвідомлюю своє становище. Приймаю ліки, призначені психіатром, веду здоровий спосіб життя. Коли фізично нічого не болить, є значно більше шансів бути здоровим і розумово.

Зараз ви читаєте новину «Шизофренію провокують стрес і наркотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути