понеділок, 20 червня 2016 07:55

Сітку з судин провокують спека та холод

Автор: ФОТО З САЙТА www.med-instrukcia.ru
  Судинна сітка на обличчі — купероз — виникає через ламкість кровоносних судин
Судинна сітка на обличчі — купероз — виникає через ламкість кровоносних судин

— Зимою помітила, як приходжу з вулиці — на обличчі проступає червона сітка з судин. Виглядає як нитка покручена. Думала, це від морозу чи вітру. Замащувала тональним кремом. Улітку в спеку сіточка залишалася. Тільки колір змінила. Судини стали синіми, — говорить 23-річна Наталія Прокопчук із міста Баранівка Житомирської області. — Дерматолог сказав, що це купероз. Прибрати можна лише лазером. Мазі чи таблетки не допоможуть. Після трьох процедур все зникло. Робила два місяці через три тижні.

— Судинна сітка на обличчі виникає через ламкість кровоносних судин, — розповідає 39-річна Дарина Овсепян, столичний дерматокосметолог. — Вона неприваблива, тому її прагнуть позбутися.

Під тиском крові неміцна та нееластична стінка судини може розширятися в п'ять разів і навіть лопатися. При цьому клітини шкіри не отримують потрібного живлення. Кров застоюється. Із часом шкіра висушується, тоншає, лущиться і втрачає природний колір.

— Купероз провокують спека і холод. Різкі перепади температур, занадто яскраве сонце. Тому тим, хто має схильність до хвороби, слід мазати шкіру сонцезахисним кремом навіть у похмуру погоду. Гаряча та гостра їжа, алкоголь посилюють приток крові до обличчя. Шкодить куріння. Нікотин не дає вітамі­­ну С всмоктуватися в кров. А його дефіцит веде до ламкості капілярів.

Недуга не зникає сама.

— Проблеми з судинами просто не минають. Дорогі креми їх теж не усувають. Тут потрібне сучасне обладнання, — каже Дарина Овсепян. — Якщо сині судини проявляються в одному-двох місцях, їх лікують кожну окремо лазером. Прибирають за кілька хвилин. У запущених випадках, якщо уражено велику ділянку шкіри, на процедуру йде приблизно півгодини.

Лікар очищає обличчя. Під збільшувальним склом продивляється судини. Наводить промінь лазера на капіляр — той лопається.

— Так купероз зникає без пошкодження шкіри. Процедура неболюча. Після неї обличчя залишається червоним ще 20 хвилин. Повторюють раз на місяць протягом чотирьох місяців підряд.

Обличчя витирають м'яким рушником

— На стан шкіри при куперозі погано впливає косметика зі спиртом та фруктовими кислотами, — каже дерматолог Дарина Овсепян. — Про їх наявність зазначено на упаковці засобу. Не слід користуватися скрабами. Під час чистки грубі частинки можуть травмувати шкіру. Також не варто витирати обличчя жорсткими мочалками чи рушниками. Краще — м'якими або паперовими.

Уникайте експериментів із температурою. Не варто розпарювати обличчя, ходити в сауну, солярій. Як умиваєтеся, не робіть контрастних змін, коли спочатку вода дуже гаряча, а потім — крижана.

Зараз ви читаєте новину «Сітку з судин провокують спека та холод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути