понеділок, 01 квітня 2013 00:00

Після засмаги болять печінка та голова

Автор: фото з сайта www.livejournal.com
  Жінки засмагають у російському місті Санкт-Петербург у березні. Ультрафіолетове проміння навесні діє так само, як улітку
Жінки засмагають у російському місті Санкт-Петербург у березні. Ультрафіолетове проміння навесні діє так само, як улітку

У березні сонце випромінює літню дозу ультрафіолету, дослідили вчені. На шкідливість променів температура повітря не впливає.

Киянці Лідії Осипенко, 56 років, лікарі дозволили бути на сонці півгодини на добу. Торік їй видалили доброякісну пухлину з легені.

— Як тільки побуду під сонцем з півгодини, підвищується тиск, болить голова. До операції таке було лише у спеку. А тепер тиск непокоїть надворі ранньою весною.

Понад 10 років Лідія хворіє на вітиліго — має білі плями на руках та ногах. Проявилися після гормонального збою. Лікарі пояснили, організм погано виробляє захисний пігмент меланін, що надає шкірі кольору під час засмаги.

— Під сонцем ці плями червоніють, тому стають ще помітніші. Взимку їх не видно, бо вдягаю рукавиці. Спідниць не ношу, лише брюки. Влітку замазую плями тональним кремом, але через дію сонця їх усе одно видно.

До операції на легенях Лідія продавала газети на відкритому повітрі. На сонці стояла до 8 год. на день. Після операції мусила змінити роботу, працює у магазині.

— Від ультрафіолету в більшості людей погіршується імунітет, — каже столичний терапевт Ігор Мельничук, 43 роки.

— Коли людина перебуває на сонці, організм спрямовує всі сили, щоб захистити шкіру від згубної дії променів. Якщо часто засмагати, імунітет виснажується. Довго перебувати на сонці не можна тим, хто мав травми голови, переніс інфаркт чи операцію на серці. Також тим, кому діагностували глаукому, катаракту, гіпертонію.

В ослаблених людей від надмірного сонця загострюються хвороби. У тих, хто має хворе серце, набрякають ноги.

— У 50-річної пацієнтки звужені судини мозку. Минулого літа щодня працювала в городі — саджала, поливала, перекопувала. Під сонцем була до 5 годин на добу. Через це почала боліти голова, інколи нудило. Проходить курс ін'єкцій, що відновлюють кровообіг.

Киянка 53-річна Ірина Богуцька з молоду засмагала з ранньої весни у столичному Гідропарку. Покинула за порадою лікаря, коли їй діагностували збільшення щитовидки.

— Після засмаги завжди нудило і боліла печінка. Вже на старості терапевт відрадила. Пояснила, що печінка й щитовидка пов'язані. Треба лікуватись гормонами.

Сонцезахисний крем призупиняє старіння

— Що менше люди ходять під сонячними променями, то міцніше здоров'я матимуть, — каже доктор біохімії Паоло Джакомоні з компанії "Гербалайф", що виробляє продукти здорового харчування.

Від сонця шкіра старіє найшвидше.

— У моряків багато зморшок, бо весь час працюють на сонці. Завжди виглядають років на 10 старші свого віку. А в черниць шкіра ідеально гладка, бо їхня шия постійно прикрита.

Радить мастити відкриті ділянки тіла сонцезахисним кремом і навесні. Це призупинить старіння. Тоді перші зморшки з'являться не у 30 років, а в 60.

Зараз ви читаєте новину «Після засмаги болять печінка та голова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути