середа, 13 травня 2009 18:51

Недоношені немовлята можуть втратити зір

Недоношені немовлята можуть втратити зір

6-місячному Олександрові Триндюку з міста Івано-Франківськ врятували зір. Дитина народилася недоношеною. У хлопчика могла розвинутися ретинопатія. При хворобі втрачають зір.

— У недоношених немовлят через перепади тиску, високі концентрації кисню й освітлення порушується розвиток судин на очному дні. Може уразитися сітківка, й дитина осліпне, — каже головний дитячий офтальмолог області 48-річна Наталя Гаврилишин. — Тому обслідувати немовлят треба за три-чотири дні після народження. Якщо ознаки ретинопатії підтвердяться, треба везти дитину на операцію. Їх роблять в київській клініці "Охматдит" і в Одесі.

Олександр Триндюк народився у шість місяців вагою 800 г. У дитини виявили другу стадію ретинопатії та крововилив на очному дні. Побачити патологію лікарям допоміг білекулярний непрямий офтальмоскоп. Він дозволяє виявляти очні недуги в недоношених дітей.

Потрібна невідкладна операція

Обстеження на офтальмоскопі триває кілька хвилин. Дітям закапують знеболювальне, воно також сприяє розширенню зіниці. За допомогою повікопідіймачів лікар дивиться око.

Апарат збільшує сітківку очного дна у 60 разів. Тож можна запобігти відшаруванню сітківки, через яке сліпнуть.

Якщо в дитини перша та друга стадія ретинопатії, їй призначають краплі, які розширюють очні судини. За третьої, четвертої й п"ятої потрібна невідкладна операція. Провести кріотерапію та лазерну коагуляцію необхідно за три доби. Якщо не встигнути, в оці відбудеться відшарування сітківки й дитина осліпне.

У Києві Олександрові Триндюку зробили лазерну корекцію ока, він бачить. Доки хлопчик не набере нормальної ваги тіла, його триматимуть у кувезі. Офтальмологи обстежуватимуть дитину щотижня впродовж півроку.

Обстеження на офтальмоскопі в Івано-Франківській обласній дитячій лікарні безплатне. Апарат коштує майже 20 тис. грн. Його придбали за допомогою благодійної акції "Серце до серця". Закупили також апарат, який допомагає підібрати окуляри й лінзи.

Зараз ви читаєте новину «Недоношені немовлята можуть втратити зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути