середа, 04 травня 2016 06:10

Металева конструкція в спині не заважає народжувати

 

27-річна Марія з Новограда-Волинського готується народити другу дитину. Вісім років тому перенесла операцію на хребті. Мала викривлення в 90°, горб на спині. У Міжнародному центрі нейрохірургії кривизну спини зменшили до 40°.

— Ми її називаємо "дівчина з Чикаго", бо гроші на операцію збирала для неї українська діаспора в Америці. Її родина — небагаті люди, — каже Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Через велике викривлення операція була технічно складна. Але ми горді за свою роботу. До операції шансів на нормальне життя у Марії було мало. Інвалід від народження, спотворена хворобою дівчина. А після того вона розквітла, стала красунею. Закінчила університет, вийшла заміж, народила дитину. Збирається стати мамою вдруге. До нас прийшла за довідкою для гінеколога.

Хребет Марії укріпили 24 титановими імплантатами — конструкцією з гвинтів і шурупів.

— Коли вагітніють пацієнтки, яких ми оперували, спостерігаємо за ними разом із гінекологами, — продовжує нейрохірург. — Дивимося, чи змінюється градус викривлення хребта. Металева конструкція в спині не заважає народжувати. Навпаки, зміцнює кістки. Оптимально для хірургічного втручання, коли викривлення хребта 50–60 градусів. Марія — не єдина сколіозниця з оперованих нами, що народила двох дітей. Діти киянки Олени скоро підуть до школи.

 У світі пацієнтів зі сколіозом оперують, якщо викривлення становить 40 градусів.

— Найефективніше хірургічне втручання проводити підліткам 10–15 років. Тоді хребет гнучкіший. Уперше новітню методику ми застосували 1999-го. З того часу виконали тисячі операцій. Ні корсет, ні гіпс не потрібен. Пацієнта виписують через 10 днів.

Через рік після операції на хребті хворі на сколіоз можуть жити як звичайні люди.

Запис на консультацію: Центра­льна клініка, м. Київ, вул. Лип­ська, 11, ст. метро ­Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79.

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. О. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (7-й поверх), тел. 0(67) 891 00 00.

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. ­Свіштовська, 3, тел. 0(53) 6 84 35, 0(99) 309 20 21.

www.Neurosurgery.com.ua

Зараз ви читаєте новину «Металева конструкція в спині не заважає народжувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути