вівторок, 10 квітня 2012 06:15

Обличчя пересаджували 36 годин

Автор: фото: REUTERS
  Американець Річард Лі Норріс 15 років тому вистрелив собі в обличчя. Переніс 14 операцій. У березні йому пересадили донорське обличчя разом із зубами та язиком
Американець Річард Лі Норріс 15 років тому вистрелив собі в обличчя. Переніс 14 операцій. У березні йому пересадили донорське обличчя разом із зубами та язиком

Американські лікарі пересадили обличчя 37-річному Річарду Лі Норрісу. Він 15 років тому намагався накласти на себе руки і вистрелив із рушниці в голову. Тоді втратив ніс та губи. Ховався від людей, одягав маску.

Раніше йому зробили 14 операцій, але пуття з них було мало. Наприкінці березня хірурги 36 год. пересаджували Річардові обличчя від донора, чиїми органами врятували ще п'ятьох осіб.

— Через шість днів після операції пацієнт зміг рухати язиком. Коли прийшов до тями, попросив дати йому дзеркало і обняв лікаря, — розповідає американський хірург Едуардо Родріґез. — Уже відчуває нове обличчя, почав голитися. Норрісу пересадили навіть зуби та язик.

Доктор медичних наук трансплантолог Сергій Галич пояснює, що пересаджені органи швидко відновлюють свої функції.

— Якщо на обличчя пересадили шкіру чоловіка, на ній із часом ростиме волосся. Пацієнт голитиметься, як і доти. Через тиждень-два людина безболісно заплющує і розплющує очі з новими повіками. Наново вчиться жувати, рухати язиком.

Щоб нові органи прижилися, треба постійно приймати сильні препарати для зниження імунітету.

— Організм відторгає пересаджені органи, зокрема шкіру. Декому щодня мають колоти ліки у вену, а комусь достатньо двох-трьох пігулок на тиждень.

Препарати для притлумлення імунітету підривають здоров'я. У печінці, легенях, шлунку може початися запалення, є ризик онкології.

Брати гроші за органи мертвої людини заборонено

— Українські лікарі мають колосальний досвід із пересадки органів, тому провести таку операцію можливо й у нас, — говорить хірург Сергій Галич. — Але пересадити обличчя та інші органи від донора дуже складно, бо не дозволяє закон.

В Україні органи для донорства можна брати з мертвого тіла, лише якщо людина раніше письмово на це погодилася. Можна просити дозволу родичів, але мало хто дає такий. Брати гроші за органи мертвої людини заборонено.

 

Зараз ви читаєте новину «Обличчя пересаджували 36 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути