пʼятниця, 20 січня 2012 00:30

Кір визначають за білими плямами в роті

 

— Лесику рік. У такому віці в дитини імунітет до кору, але мій хлопчик захворів, — розповідає киянка 25-річна Софія Нечуйко. — Малому зробили щеплення від вітрянки, на слідуючий день температура 39, незбиваєма. Ні свічки, ні нурофен, ні калпол не допомагали. Кожні 4 години давала по черзі таблетки, температура падала лише до 38,7.

Педіатр припустила ангіну. За три дні температура стрімко впала до 35,5. На обличчі дитини з'явилися червоні цятки. Після сну з'явилися на животі.

— Подумала, це вітрянка. Поїхали в лікарню, там пояснили — були б волдирі, а раз цятки — це кір. Прописали кучу антибіотиків від червоного горла та феністал від кору. На слідуючий день все тільце почало покриватися цятками — спочатку плечики, потім спина й ніжки.

Завідувач інфекційного відділення першої дитячої лікарні Києва 47-річний Олександр Касьян пояснює, що імунітет до захворювання передається з грудним молоком. Ефект тимчасовий, тому щеплення роблять малюкам від одного року. Якщо вакцинувати раніше, антитіла із молока зв'яжуть вакцину й завадять виробленню тривалого імунітету.

Киянка 27-річна Ганна Мурашкіна перехворіла на кір у 19 років, хоч у дитинстві мала щеплення. Перед сном помітила висип на шиї, плечах.

— Зранку почався кашель, біль у горлі, нежить, термометр показав 37,5. П'ять днів пролежала у ліжку з невисокою температурою, але зі страшенним головним болем і вся розбита. Пішла в поліклініку, погода була сонячна, від того очі боліли.

Висип нічим не мазала, пила жарознижувальне. За чотири дні почала одужувати. Плями рожевіли і зникали.

— Заразитися можна навіть через погану вентиляційну систему, — каже лікар. — Був випадок, коли пацієнти з другого поверху підхопили кір від мешканців третього. Вірус нестійкий, на предметах швидко гине.

Від зараження до хвороби минає 17-21 день. Температура підвищується до 38-40. Починається нежить, кашель, "сідає" голос, з'являється світлобоязнь.

— Відразу відрізнити кір від ангіни чи алергії не зможе навіть лікар. На другий-третій день на слизовій оболонці щік з'являються білі плями, схожі на манну крупу. Саме за ними й визначають кір. Тому лікаря краще викликати на третій день.

Радить родичам упродовж 72 годин зробити екстрене щеплення або ввести імуноглобулін. Хворому слід давати жарознижувальне, закапувати ніс, лікувати горло.

— На третій-четвертий день шкіру обкидає червоними цятками. Спочатку висип з'являється за вухами та на переніссі, потім укриває лице і спускається вниз по тілу — аж до ніг. Потім плями з обличчя зникають. Із захворюванням бореться весь організм, тому можна лікуватися самотужки.

983

у стількох українців лікарі запідозрили кір від початку цього року.

 

Зараз ви читаєте новину «Кір визначають за білими плямами в роті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути