вівторок, 13 березня 2012 07:00

Кісти немовлятам видаляють в утробі матері

Автор: фото надане лікарем Миколою Веропотвеляном
  Головний лікар Криворізького центру генетики Микола Веропотвелян відсмоктує кісту ще ненародженій дитині. За ходом операції стежить на моніторі УЗД-апарату
Головний лікар Криворізького центру генетики Микола Веропотвелян відсмоктує кісту ще ненародженій дитині. За ходом операції стежить на моніторі УЗД-апарату

28 лютого у дитячій лікарні №3 Дніпропетровська тритижневій дівчинці вирізали кісту на правій легені. На 26-му тижні вагітності дитині внутрішньоутробно відсмоктали із цього пухиря рідину.

— Без операції могла померти. Кіста змістила серце дитини праворуч, а воно здавило легеню. Переривати вагітність було пізно, та й жінка хотіла народити. Вона з Миколаєва. До нашого Криворізького центру генетики і пренатальної діагностики її направили для відсмоктування кісти в утробі, — каже 52-річний Микола Веропотвелян, головний лікар. — Після операції серце дитини стало на місце, легеня розправилася. Згодом кіста знову набрякла, але менше. Не загрожувала життю.

Залежно від стану здоров'я жінки їй роблять загальне або місцеве знеболювання. Голкою проколюють живіт, стінку матки та кісту немовляти. Шприцом відсмоктують рідину. Зображення органів дитини і голку видно на екрані УЗД-апарата. Під час операції немовля болю не відчуває. На нього діє знеболювальне, яке отримує мати.

— Це складна процедура, бо дитина крутиться. Треба попасти голкою саме у кісту, не пошкодивши інший орган. Такі операції робимо давно. Моїй першій пацієнтці цьогоріч виповнюється 17 років.

Найчастіше кісти розвиваються на яєчниках у немовлят через гормональний збій в організмі матері.

— Вік значення не має. З кістою у плоду мали молодих пацієнток та жінок під 40. Найчастіше таке трапляється у матерів із негативним резусом крові.

Великі кісти стискають судини, порушують серцевий кровообіг плоду. Можуть спровокувати крововилив у черевну порожнину дитини.

— Минулого року до нас направили жінку на 33-му тижні вагітності. В її дівчинки кіста виросла до 6 сантиметрів. Мати не приїхала, бо мала невідкладні справи удома. Під час пологів кіста лопнула. Дитині зробили операцію у першу добу життя. Схудла на півкілограма. На третю добу  померла. Це сталося через ускладнення від кісти під час вагітності. Діафрагма легень була надто високо підтиснута.

Кісту до народження виявляють за допомогою УЗД. За 15 років Микола Веропотвелян мав 50 пацієнток із такою патологією немовляти.

40

операцій із лікування кісти яєчника внутрішньоутробно зробили у світі за останні 20 років.

 

Малі пухирі розсмоктуються за півроку

У практиці Миколи Веропотвеляна були випадки, коли ту саму кісту у плоду відсмоктував двічі.

— Набралася понад 4 сантиметри. Відсмоктали, а через пару тижнів вона знов наповнилася. Зробили повторну операцію, кіста знов почала збільшуватися, але повільно. На момент пологів виросла до 2 сантиметрів. Коли дитина окріпла, кісту вирізали.

Найчастіше видаляють злоякісні утворення. Кісту до 3 см, що не шкодить органам, не чіпають. Вона розсмоктується протягом півроку.

 

Зараз ви читаєте новину «Кісти немовлятам видаляють в утробі матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути