понеділок, 24 вересня 2012 06:00

До мамолога звертаються на сьомий день циклу

Автор: фото: Тарас Подолян
  Столичний мамолог Олександр Медведєв промацує груди пацієнтці. Виявлені на ранніх стадіях пухлини можна повністю вилікувати
Столичний мамолог Олександр Медведєв промацує груди пацієнтці. Виявлені на ранніх стадіях пухлини можна повністю вилікувати

У чотирьох з десяти жінок, які приходять на профогляд до лікаря-мамолога, знаходять пухлину в молочній залозі.

— Із 19 наших працівниць у п'яти виявили новоутворення. Лише мені зробили операцію. Пухлина виявилась доброякісною, — розповідає вінничанка Оксана Лісовська, 39 років.

— Якщо виявити пухлину на першій стадії, можна гарантувати стовідсоткове виліковування, — каже столичний мамолог Олександр Медведєв, 65 років. — У Європі вчасно діагностують у 70 відсотках випадків. В Україні — у третині. Приходять до лікаря, коли вже щось самі намацали, а це запізно.

До Олександра Медведєва зверталася 38-річна лікарка. Прийшла перевірити ущільнення в грудях.

— Я вже відчуваю, що у неї не доброякісне. Відчуття раку з роками виробилось. Кажу, що потрібно робити мамографію. А вона: "Це шкідливо". Звідки це взяла, не знаю, бо процедура не шкідливіша за флюорографію. Почала бігати від лікаря до лікаря, шукаючи, хто скаже, що все в нормі. Витратила час і гроші, доки повторне УЗД не показало, що утворення збільшилось вже до півтора сантиметра. Закінчилось усе направленням в онкодиспансер.

На тлі хронічного стресу може статися гормональний збій. Від цього страждають яєчники, матка. Але найчутливіші до стресу груди.

— Рекомендую кожній жінці після 25 років обстежуватися у мамолога раз на рік. Щомісяця, з сьомого по 10-й день менструального циклу самостійно проводьте огляд молочних залоз. Не намагайтеся намацати щось у душі. Зазвичай розум жінки зайнятий чимось іншим, тому груди стискає поспіхом, автоматично. А оглядати себе потрібно некваплячись.

Вузли намацують під пахвами

Мамолог Олександр Медведєв радить, як правильно обстежувати груди. Для цього потрібно 5 хв. раз на місяць.

— Робіть це сидячи або лежачи. Стоячи добре обстежувати верхню частина залоз. Станьте перед дзеркалом, уважно огляньте свої груди. Зверніть увагу, чи не змінився їхній об'єм, форма чи колір шкіри. Стисніть сосок, чи нема виділень. Повільно й уважно обмацуйте кожну грудь. Потім підніміть руку і спробуйте знайти лімфатичні вузли під пахвами. Якщо вони відчутні чи їхня форма змінилася — це найнебезпечніше.

Лежачи добре обстежувати нижню частину грудей. Якщо є ущільнення, так їх намацати легше.

 

Зараз ви читаєте новину «До мамолога звертаються на сьомий день циклу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути