вівторок, 19 квітня 2016 00:10

Через спалах жовтяниці у Києві радять не пити сирої води

— Очікуємо пік гепатиту А, — каже головний державний санітарний лікар Києва Олег РУБАН, 42 роки. — У народі його називають жовтяниця, або хвороба Боткіна. Її спалахи реєструють кожні п'ять-сім років. Збудники мутують і пристосовуються до ліків. 2015 року в столиці зареєстровано 506 хворих, 2014-го — 329. Цьогоріч ситуація буде ще гірша.

Щоб убезпечити себе від гепатиту, слід дотримуватися правил особистої гігієни. Не пити сирої води, не вживати неякісних продуктів. Вірус гепатиту дуже живучий. У засохлій краплі крові зберігається чотири доби.

Співробітник відділу вірусних гепатитів Інституту епідеміології 40-річний Віталій Янченко називає жовтяницю "хворобою брудних рук".

— Вірус потрапляє в організм через рот, а виходить — через кишечник. Від переливання крові заражаються рідко, — розповідає він. — Люди інфікуються від хворих в інкубаційному періоді, коли ­ознак жовтяниці ще немає. Найчастіше — влітку та восени. Заразитися можна від вуличної їжі. Якщо людина готувала пиріжки брудними руками. Найчастіше хворіють діти.

Недуга проявляється через 15‑50 днів після зараження. Починається з лихоманки. Людину нудить, вона блює. Збільшується і дуже болить печінка. Через кілька днів шкіра жовтіє. Після цього людина почувається краще. Одужує за 10 днів. Віталій Янченко не вважає гепатит А надто серйозним захворю­ванням.

— У літературі описані смертельні випадки, але в своїй роботі я такого не зустрічав, — каже він. — За кордоном жовтяницю лікують удома. У нас звикли госпіталізувати. Гепатит небезпечний, але грип — страшніший. Багато хто навіть не знає, що перехворів. Кілька днів температури без інших симптомів. Думають, це застуда. Полежав — і видужав.

Зараз ви читаєте новину «Через спалах жовтяниці у Києві радять не пити сирої води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути