понеділок, 25 лютого 2013 00:30

Через вегето-судинну дистонію калатає серце

Автор: фото з сайта www.neurogene.ru
  Хворі на вегето-судинну дистонію відчувають втому, запаморочення. Також скаржаться на прискорене серцебиття
Хворі на вегето-судинну дистонію відчувають втому, запаморочення. Також скаржаться на прискорене серцебиття

Два роки не п'є кави через головний біль 29-річна Олена Дончик із Житомира. Вісім років страждає на вегето-судинну дистонію.

— Діагноз поставили після смерті батька від інсульту. На похороні підскочив тиск до 180, викликали "швидку". Тепер як нервуюся, підскакує тиск і серце калатає. Так само на погоду. Зранку вже стомлена, все забуваю. Недавно знепритомніла в магазині. Після того лікар сказав займатися з психологом, пити ліки для судин. Я відмовилася від спиртного і кинула курити. Поки що тиск нормальний.

Вегето-судинну дистонію найчастіше провокують стреси, каже кардіолог 48-річний Олександр Яремчук зі столичної лікарні №8.

— Більшість хворих — молоді й середнього віку жінки. Вони емоційніші, гірше переносять стреси. Хворобі піддаються люди нервові, які погано "тримають удар" у житті. У них або в дитинстві була психотравма, або на роботі проблеми. Пусковим механізмом може бути важка ситуація в родині, смерть близької людини. Таке буває, коли чоловік пияк або гуляє з іншою.

Недуга загострюється пізньої осені й ранньої весни.

— Восени короткий день, холодно. Мало виробляється гормонів радості. Вони пов'язані з теплом і сонячним світлом. Весною додається ще й авітаміноз.

У хворих болить голова, виникають перебої в роботі серця. Вони слабнуть, не можуть спати.

— Хворі в кардіології частіше повні, а ці худі. Мають серцебиття, головні болі, запаморочення, напади страху. Від цього ніхто не помер і не став інвалідом, але лікувати важко.

Усувають дистонію психологи, неврологи і кардіологи. Прописують серцеві й судинні препарати, які знижують тиск.

— Недавно до нас звернулася жінка 25 років. Худенька, скаржилася на слабкість і стрибки тиску — то низький, то високий. Після сну почувалася розбитою. О третій ночі часто прокидалася і не могла більше заснути. Ні кардіограма, ні аналізи нічого не показали. Пролікувалася у психоневролога, пропила ліки для судин і заспокійливі. У таких хворих, як правило, аналізи завжди нормальні.

Радить кинути курити, обмежити алкоголь, стежити, щоб не було зайвої ваги.

— Менше їжте тваринних жирів, де багато холестерину, — свинини, сала, масла, яєць, сметани, домашнього молока. Також цукру, білого хліба, солодощів.

Радить ходити швидко або повільно бігати. На ніч прогулятися на свіжому повітрі, аби мати глибокий сон.

— Уранці дуже корисно прийняти контрастний душ. Не треба дуже різких перепадів, 5-6 градусів зробити тепліше й холодніше. Це зміцнює судини і добре впливає на нервову систему. Вранці цим хворим найгірше. У більшості дуже знижений рівень адреналіну — гормону стресу. Контрастний душ і розминка провокує його викид у кров. Людині кращає, нормалізується тиск.

Знижений тиск переходить у гіпертонію

Хворобу важливо розпізнати на ранній стадії, бо часто переходить у гіпертонію, навіть якщо тиск знижений. У хворих в організмі порушена його регуляція.

— До нас прийшов 50-річний чоловік із задавненою гіпертонією. Років 10 мав вегето-судинну дистонію, але не зважав. Гіпертонія небезпечна тим, що може спричинити інфаркт та інсульт.

Під час загострень треба приходити і обстежуватися. Недуга може повернутися через стрес.

 

Зараз ви читаєте новину «Через вегето-судинну дистонію калатає серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути