понеділок, 03 грудня 2012 00:00

Через миготливу аритмію задихаються вночі

 

Киянка 65-річна Анна Ткаченко вночі має напади задухи та прискореного серцебиття. Користується тонометром, щоб стежити за пульсом.

— Серце вискакувало з грудей, кашляла, у вухах стукало. Через два місяці було те саме, але гірше. Тиск високий, а пульс — 150. Викликала швидку, поставили діагноз миготлива аритмія. Сказали, маю густу кров. Міг бути інсульт чи інфаркт. Лікар пояснив, що моя аритмія виникає на погоду. Після першого нападу пішов дощ. Другий був під час магнітних бур. Тоді не могла навіть дихати.

Харків'янин 31-річний Олександр Скіра сім років піднімав штангу вагою до 150 кг.

— Міг займатися годину без перерви. Якось зробив багато повторів. Наступного дня стало дуже зле, не міг дихати. Лікарі сказали, це аритмія. Пульс був більш як 100 ударів на хвилину. Порадили не підіймати важкого. Рік не займався, почувався інвалідом.

Почав тренування з підняття 10 кг.

— Заняття давалися дуже важко. Хвилину позаймаюся й одразу лягаю. Кладу руку на серце — хвилин 20 тріпотить. Якщо стояв, не минало. Коли серце заспокоювалося, робив наступну вправу. За рік поступово довів вагу до 50 кілограм. Тиск у нормі, кардіограма теж. Але десь раз на місяць важчає у серці та задихаюся по ночах. Різко прокидаюся, бо не дихаю. Лежу і ковтаю повітря.

— При аритмії збивається пульс і ризик інсульту зростає у п'ять разів, — каже харківський кардіолог Олександр Рильцов, 37 років. — Серце не перекачує кров, як потрібно. Вона застоюється, утворюються тромби. Згусток крові летить до мозку, забиває артерію, стається закупорка або крововилив.

Ознаки миготливої аритмії — серцебиття, задишка, набряки.

— Перший напад можна протягом двох діб блокувати ліками або розрядами струму. Призначають варфарин, який розріджує кров.

Найбільше ризикують повні жінки старші 65 років, у яких був інсульт, мають тромбози.

— З віком у судинах відкладається холестерин. Серед літніх хворіє кожен 10-й.

Призначаємо препарати, що вирівнюють частоту пульсу. Аритмія стає постійною. Таку переносять легше за напади.

Недуга буває через зловживання алкоголем.

— Якщо "зав'язати", серце може відновитися.

Також серцевий ритм збивається через

щитовидку.

— Пацієнт років 45 скаржився на кашель. Схуд, тремтіли руки. Температура трималася від 37. Тиск високий, пульс збився. Кардіограма показала миготливу аритмію.

Чоловікові вирізали залозу, але аритмія залишилася.

— Врешті направив його до Інституту терапії. Там зробили дефібриляцію серця — у стравохід ввели електрод і дали імпульс. Струмом зупинили ритм. Чотири роки серце б'ється нормально.

Аритмію виявляють тонометром

Щоб не задавнити аритмію, раз на рік треба проходити огляд у терапевта, каже Олександр Рильцов. Якщо в роду хтось хворів на рак щитовидки, слід робити УЗД, бо у молодих до аритмії призводять гормональні збої. Радить щодня вимірювати тиск і пульс.

— Тонометри на тлі аритмії неправильно показують тиск. Але є технології, які дозволяють виявити миготливу аритмію і попередити інсульт. Сучасні автомати відзначають неритмічність пульсу. У деякі закладена програма, яка вловить ознаки миготливої аритмії та висвітить це на екрані. Це перший дзвіночок, після якого треба піти до лікаря і зробити кардіограму. Найчастіше діагноз підтверджують.

 

Зараз ви читаєте новину «Через миготливу аритмію задихаються вночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути