понеділок, 09 квітня 2012 06:45

Із легень дістають шматки зубних протезів

Автор: фото з сайта www.imworld.aufeminin.com
  Предмети в легенях видно під час комп’ютерної томографії. Без обстеження людина роками кашлятиме, але лікарі не визначать причини
Предмети в легенях видно під час комп’ютерної томографії. Без обстеження людина роками кашлятиме, але лікарі не визначать причини

Черкасець 60-річний Іван Коврига кілька років кашляв. Двічі лікувався від пневмонії. Останній раз його направили на обстеження в торакальне відділення Черкаської обласної лікарні. Зробили бронхоскопію та комп'ютерну томографію. При обстеженні у правій легені виявили кулю від пневматичної рушниці.

— У багатьох є звичка під час стрільби тримати їх у роті. Чоловік міг непомітно вдихнути. Він із нею жив і не знав про це, але його турбував кашель. При обстеженні рентгеном на плівці предмета видно не було. Під час операції із кулею видалили третину легені. Куля настільки врослася, що витягти її було неможливо, — розповідає хірург 60-річний Сергій Касаткін.

У бронхи найчастіше потрапляють частини зубних протезів. Із ними можуть жити роками і не знати про це.

— Але організм намагатиметься виштовхнути чужорідне тіло кашлем. Предмет забивається у бронхи і з часом обростає слизовою оболонкою. Людина болю не відчуває. Інколи через чужорідне тіло можна захворіти на пневмонію. Після лікування антибіотиками на деякий період запалення минає. А потім знову виникає або ж може проявитися бронхіт. Так триватиме, доки не знайдуть справжню причину кашлю.

Найбільший шматок протеза, що витягли хірурги відділення, був розміром близько 5 см. Пенсіонер із ним ходив чотири роки. А дізнався про це з результату обстеження.

— Ми його не оперували, шматок дістали за допомогою бронхоскопа. Оптичний прилад вставили у трахею і просунули у бронхи. За допомогою оптики визначили місце. Потім довгими щипцями обережно витягли. А через тиждень чоловіка виписали додому.

Також люди часто вдихають скріпки, цвяхи, квасолю та горох. Зуби та частини протезів потрапляють у легені у кріслі стоматолога.

Найнебезпечніше поперхнутися їжею

— Найбільш ризиковано, коли людина поперхнулася їжею, — каже завідувач торакального відділення 41-річний Павло Рогатий.

— Таке часто трапляється в нетверезому стані. Тоді треба негайно викликати швидку допомогу. Постраждалого необхідно обхопити руками ззаду за верхню частину живота і різко здавити.

Поштовх повітря звільнить прохід у гортані, де затрималася їжа. Так людину можна врятувати.

 

Зараз ви читаєте новину «Із легень дістають шматки зубних протезів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути