понеділок, 08 квітня 2013 06:15

"Казали, з таким серцем народжувати не можна. То я родила хлопчика тихенько"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Вінничанка Ольга Бурлака сидить у палаті столичного Інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова. Чекає на операцію із заміни клапана серця
Вінничанка Ольга Бурлака сидить у палаті столичного Інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова. Чекає на операцію із заміни клапана серця

64-річна Ольга Бурлака із села Журавлівка на Вінниччині у столичному Інституті серцево-судинної хірургії ім. Амосова чекає на операцію із заміни клапана серця. Ваду має через ревматизм.

— Захворіла, коли ще в інституті вчилася. Була в таборі піонервожатою. Там діти купалися, а я стояла у воді й не пускала глибоко йти. Відчувала, що вода холоднюща, але не придала уваги. Якраз тоді заробила ревматизм, а від нього порок серця. Як вийшла заміж, сказали, що з таким серцем народжувати не можна. То я родила хлопчика тихенько. Робила в сусідньому селі в школі, туди треба було йти 6 кілометрів. Ішла й чула, що задихаюся. Була худюща — кістки й шкіра. У 29 років мені зробили першу операцію — розширили судини біля серця. З тих пір постійно п'ю ліки для розрідження крові, щоб не утворювалися тромби.

2000-го Ольга Бурлака знову почала задихатися. Оперував відомий кардіохірург Борис Тодуров.

— Поставив мітральний клапан. Тоді звільнилася з роботи, бо вже не могла працювати. Син оплачує все лікування. Так що не дурно рішилася на цю дитину, — усміхається. — Тепер чую, що наливаюся водою. Набрякає другий клапан, дихати не дає. Син сюди забрав. Як приїхала, була в два рази товща.

— Ревматизм суглоби лиже, а серце — кусає, — каже ревматолог 58-річний Володимир Гдаль, доцент зі столичної медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика. — Вада серця — це пам'ять про ревматизм. Якщо не лікуватися, страждає в усіх без винятку. Кровообіг не порушується, тому хворі не звертають на це уваги. З часом серце збільшується. Тоді болить у грудях, задихаються навіть від повільної ходи. Температура може підніматися до 40. Якщо вражені клапани, серце постійно болить, набрякають ноги.

Ревматизм і ангіну провокує та сама бактерія — стрептокок. Ревматизм розвивається на два тижні пізніше, тому його можна попередити.

— Хворіють найчастіше діти від 7 до 15 років. Після 25 гострого ревматизму не буває. Головне — пролікувати, доки не вдарило по серцю. На другий день ангіни прийдіть у поліклініку й здайте мазок на стрептокок. Якщо пропити антибіотики, ревматизм навіть не почнеться. Зараз він буває у трьох із тисячі, хто перехворів на ангіну. Для захисту серця ще кілька років треба періодично колоти антибіотики.

Хвороба загострюється навесні й восени.

— Буває, що людина ніби мала легку застуду, а за два тижні не може ходити. Пам'ятаю 19-річного студента, якого принесли на ношах. Суглоби боліли, почервоніли. Так спухли, що не міг ходити. За п'ять днів стало краще, зібрався і пішов. За тиждень знову привезли. Тоді вже лікували два місяці в лікарні, а потім ще півроку пив таблетки вдома.

Перші ознаки ревматизму — слабкість і млявість, підвищення температури, біль у суглобах, роздратованість. Насторожитися треба, якщо на тілі з'являються вузлики завбільшки, як зернята проса — до набряків розміром, як квасолина. Частіше біля суглобів.

— Не болять, виникають і зникають раптово. Може бути червона пляма, як від укусу кліща. Потім запалюються великі суглоби. Може початися з колін і перекинутися на лікті, потім на плечі. Загострення рідко триває довше 10 днів. Дрібні суглоби пальців ревматизм уражає рідко.

 

У дітей змінюється почерк

Ревматизм у дітей перекидається на нервову систему, каже Володимир Гдаль.

— Дитина гарно вчилася, і раптом у п'ятому-шостому класі починає приносити двійки, кривлятися з учителів. Стає непосидюча, не хоче їсти. У малечі змінюється почерк і хода, стає забудькуватою. Гірше розмовляє, довго не може заснути.

Батьки думають, що дитина вередує. Звертаються до лікаря, коли починаються судоми. Через ревматизм починає смикатися обличчя, руки і ноги. Це виліковується.

Зараз ви читаєте новину «"Казали, з таким серцем народжувати не можна. То я родила хлопчика тихенько"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути