пʼятниця, 09 грудня 2016 05:05

Глаукома протікає безболісно й непомітно

Автор: Фото надане офтальмологічним центром ”Іріс”
  Пацієнтів обстежують на сучасному офтальмологічному обладнанні світових виробників
Пацієнтів обстежують на сучасному офтальмологічному обладнанні світових виробників

Серед сучасних проблем із зором однією з найбільших є глаукома. Кількість людей, які втратили зір саме через цю хворобу, зростає. Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс" розповіла про основні симптоми.

— Глаукома — одна з найпоширеніших причин сліпоти. Це хвороба очей, при якій зоровий нерв деградує непомітно. Раніше вважали, це трапляється тільки через підвищення внутрішньоочного тиску. Виявилося, проблем може бути кілька. Здорове око має постійний тиск завдяки припливу та відпливу водянистої вологи. При глаукомі циркуляція рідини порушується, й вона накопичується. Починають страждати судини. Людина бачить гірше. Потім порушується периферичний зір, обмежується зона видимості. В підсумку може настати сліпота. Найстрашніше те, що зміни незворотні. Тому при цій хворобі важливо вчасно звернутися до спеціаліста.

Як виявити захворювання?

— Лікарі у всьому світі наполегливо рекомендують після 40 обстежувати зір кожні три роки. Якщо у вас є рідні, які хворіли на глаукому, цукровий діабет, гіпертонію, атеросклероз, катаракту й інші хронічні недуги, то рекомендація лікарів однозначна — перевірка раз на рік. Надзвичайно важливу роль відіграє вплив стресів. У період кризи люди перебувають у стані підвищеного ризику. Тому загальна кількість хворих значно зросла. Якщо раніше катаракта і глаукома були в основному віковими хворобами, то зараз збільшилась їх кількість в середньому і молодому віці. Часто зустрічаються випадки, коли глаукома розвивається, але тиск не підвищується. Тоді допомагає лише повноцінне ­обстеження. Воно виявить дисбаланс гідродинамічних показників і зміни в зоровому нерві.

Чи наявне в центрі "Іріс" все необхідне обладнання для діагностики?

— У нашому центрі за допомогою надсучасного обладнання від світових виробників можемо перевірити та діагностувати практично всі захворювання очей. Маємо комп'ютерне, лазерне й ультразвукове. Що раніше виявимо загрозу глаукоми, то успішніше буде лікування. Професійні та досвідчені лікарі проведуть обстеження, поставлять точний діагноз. Часто глаукома супроводжується супутніми хворобами ока. Тому тільки професійний підхід і повна перевірка зору дозволять правильно визначити проблеми. Основа лікування глаукоми — препарати, які знижують внутрішньоочний тиск. А також терпіння й відповідальність пацієнта. Адже для підтримання стабільного стану потрібно закапувати очі щодня протягом кількох років. Багато хто не справляється з цим. Кидають лікування після кількох місяців.

Чому так відбувається, адже це пряма загроза здоров'ю?

— Дійсно, це небезпечно. Загалом медики спостерігають низьку культуру ставлення до власного здоров'я в Україні. Я пропоную пацієнтам закрити очі. Питаю, як вони житимуть у темряві? Чи знайдуться ті, хто захоче за ними доглядати? Кілька днів тому молодий чоловік благав врятувати зір, але було ­запізно. Не зміг раніше приїхати до лікарів в обласний центр, бо хотів зібрати врожай. Зоровий нерв загинув. Тепер немає жодних надій на одужання.

Які симптоми недуги?

— Ознаки глаукоми часто незначні та тривалі. Тому її називають "тихим крадієм зору". Існують форми глаукоми, які протікають безболісно й непомітно. Процес втрати зору може тривати кілька років. Пацієнт помічає, що із зором проблеми, коли майже осліпне. Таку форму глаукоми можна діагностувати лише під час обстеження в офтальмолога.

Інші форми супроводжуються болем, туманом перед очима, появою ореолів навколо джерел світла, болю в надбрівній і скроневій зоні. Також можливий гострий напад — різке підвищення тиску в оці. Може нудити. Допомогу в такому випадку потрібно надавати в першу добу. Інакше може настати сліпота.

Яка світова практика лікування та профілактики глаукоми?

— Світова практика лікування базується на трьох методах. Медикаментозного, лазерного й хірургічного лікування. Починають із призначення очних крапель різного виду, які знижують тиск в очах і перешкоджають пошкодженню зорового нерва. Хворі на глаукому повинні бути під постійним наглядом лікаря. Проходити обстеження кожні три-шість місяців залежно від тяжкості і стадії захворювання. Якщо ж ліками не вдається стабілізувати тиск, то потрібне лазерне чи хірургічне втручання. Метою операції є формування нового каналу для відводу рідини з ока. Використовуємо розроблений і запатентований мною метод комбінованої операції одномоментного лікування катаракти та глаукоми. В ній як дренаж використовують капсулу кришталика, що гарантує нормалізацію очного тиску.

Повторюю, вчасне лікування дозволить вам у майбутньому жити й бачити. Сучасні методи лікування дають хороші результати та забезпечують хворим збереження зору роками й десятиріччями. Хоча й не позбавляють від глаукоми.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6-д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні). Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0 (66) 197 3 0 31

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Тетяна Д'яконова зробила понад 20 тисяч операцій

Офтальмологічний центр "Іріс" оснащений найсучаснішим обладнанням для діагностики й лікування очних захворювань, зокрема катаракти. Ми приймаємо пацієнтів без направлень.

Тетяна Д'яконова раніше була головним офтальмологом Луганська. Зараз оперує в медзакладах кількох областей. Зробила понад 20 тисяч операцій. Крім лікування катаракти, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги — лазерне й хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті. Клініка "Іріс" почала свою роботу 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Глаукома протікає безболісно й непомітно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути