понеділок, 20 травня 2013 00:00

"Якщо людина стала дратівлива і погано спить — це остеохондроз"

— Часто ходять до терапевтів, кардіологів, мають фантомні болі й не здогадуються, що проблема — хворий хребет, — розповідає ревматолог Степан Ратчук, 54 роки. — Якщо серце болить, а кардіограма нормальна — найчастіше це прихована ознака шийного остеохондрозу. Напади ниркової кольки при явно здорових нирках можуть вказувати на защемлення у попереку. Статеві розлади у чоловіків бувають через остеохондроз нижнього відділу хребта.

Зазвичай хребет зношується після 50-70 років. Також остеохонроз розвивається у тих, хто надміру займається спортом чи мав травму. Через сидіння за комп'ютером, м'яке ліжко хребет швидко зсідається. Хребці тріскаються і стираються.

— Унаслідок остеохондрозу може боліти половина голови, деколи буває навіть боляче торкнутися волосся, — продовжує лікар. — Це пов'язано з тим, що артерії, якими до мозку надходить кисень, проходять крізь отвори між хребцями. Ушкоджені і деформовані міжхребцеві диски тиснуть на них, перешкоджаючи кровопостачанню. Через недостатнє живлення можуть збунтуватися і відділи головного мозку, які відповідають за емоції. Цілком імовірно, якщо людина стала дратівлива і погано спить — це остеохондроз.

Учені виявили зв'язок між защемленням у шиї й запаленнями в ділянці голови — хронічним тонзилітом, карієсом. Фахівці розрізняють 52 симптоми, коли за хворим органом визначають, де уражений хребет.

— Кожен сам може перевірити, чи є в нього схильність до остеохондрозу. Ознаками є біль у різних відділах хребта, підвищена втомлюваність при фізичній або розумовій роботі, хрускіт у шиї або попереку. Також — затерпання, холод у руках або ногах, відчуття "мурашок". А ще біль у плечах, лопатках, шиї та потилиці, запаморочення. Ще можливе зниження гостроти зору, двоїння в очах.

Лікують фізкультурою, масажами, фізіотерапією. Помічні підводне витягування хребта, тренажери. Корисно відвідати бальнеологічні курорти. Якщо недуга задавнена, необхідні протизапальні препарати.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо людина стала дратівлива і погано спить — це остеохондроз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути