понеділок, 30 липня 2012 06:30

Емаль темніє від пасти із фтором

Автор: фото з сайта www.dentista.com
  Щоб висвітлити зуби вдома, капу намащують перекисом водню і одягають на ніч. Речовина роз’їдає емаль
Щоб висвітлити зуби вдома, капу намащують перекисом водню і одягають на ніч. Речовина роз’їдає емаль

Галина Юрченко, 35 років, із Боярки невдало відбілила зуби у салоні краси.

— Не можу ні їсти, ні пити без жахливого болю. Купила пасту з фтором для зміцнення емалі, але це не допомагає. Стоматолог сказав, що маю чутливу емаль, а з такою не бажано освітлювати зуби.

Хімічне відбілювання шкодить зубам, застерігає столичний стоматолог 45-річна Наталія Воротченко.

— Пасти й гелі, якими роблять відбілювання, порушують структуру емалі. Хімічні речовини проникають у емалеві призми, які забезпечують твердість зуба. Після відбілювання треба постійно відвідувати стоматолога, підтримувати відтінок. Це має сенс, якщо зуби справді дуже темні. Також для публічних людей — політиків, телезірок.

Пломби рекомендують ставити за два тижні після відбілювання. Зуб перебудовується, тому важко буде підібрати колір.

— Гелі містять перекис водню різних концентрацій. Що більші, то швидше освітлюється емаль. Відбілювання відбувається за рахунок втрати зубом вологи, — каже столичний стоматолог Михайло Ангілевич, 34 роки. — При професійному відбілюванні гель накладають на зуб і засвічують спеціальною лампою. При домашньому — препарат наносять на капу, яку вдягають на ніч.

Також висвітлюють зуби лимоном, кислота якого роз'їдає поверхню емалі. Такий самий ефект дають зубні пасти для курців. Після домашнього відбілювання зуби зазвичай стають надчутливими.

— Емаль не відновлюється. Треба робити аплікації, які насичують зуби мінеральними речовинами. Можна чистити пастами з підвищеним вмістом фтору. Тоді зуб виробляє замісний дентин, який захищає від чутливості. Він темніший, тому замість висвітлення виходить протилежний ефект.

Українці мають притаманний європейцям відтінок емалі — А3. Він білий, але не білосніжний. У жителів південних країн зуби біліші, у скандинавів — сіріші. Зуби світлішають від профілактичної механічної чистки, яка не псує емаль і повертає їм природний колір. Наталія Воротченко радить робити її раз на півроку.

— Зуби світлішають на чверть тону за рахунок зняття жовтого нальоту. Механічно можна вичистити процентів 80. Решта мікрочастинок застряють під яснами. У них розмножуються бактерії. Через в'язкість слини там осідають солі кальцію й утворюється зубний камінь.

Він тисне на край слизової. Ясна опускаються й гірше тримають зуб. Це провокує запалення, може призвести до пародонтиту. Ясна поступово атрофуються, й зуб може випасти.

Якщо періодично вичищати відкладення, ясна залишаться здоровими. Чистку проводять ультразвуковим апаратом із насадкою. Така процедура не пошкоджує емаль.

— Коливання такі непомітні, що людина не відчуває болю. Два-три дні після процедури зуби залишаються чутливі, потім це минає.

Зараз ви читаєте новину «Емаль темніє від пасти із фтором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути