понеділок, 28 січня 2013 05:00

Цироз у молодих розвивається за три роки

Автор: фото з сайта www.blag.mk.ru
  Гепатит С можуть занести під час переливання крові 
або хірургічного втручання
Гепатит С можуть занести під час переливання крові або хірургічного втручання

40-річний Володимир із Запоріжжя дізнався, що у нього гепатит С, два роки тому. Вірус непомітно зруйнував його печінку.

— Нічого не боліло, не мав жодних проблем зі здоров'ям, — розповідає Володимир, який лежить у відділенні хірургії і трансплантації печінки київського Інституту трансплантології ім. Шалімова. Прізвище просить не називати, бо приховує недугу від родичів. На вигляд виснажений, із жовтою шкірою та мішками під очима.

—  Про те, що у мене цироз печінки, який викликав гепатит С, дізнався, коли здавав планові аналізи. Не знаю, як заразився. Я не наркоман і не алкоголік. Працюю в торгівлі. Стоматолог у мене свій. Щоправда, сім років тому переніс операцію — апендицит. Але лікарі кажуть, за такий короткий час цироз розвинутись не може. Рік тому почав антивірусну терапію. Так погано було, хотілося померти. Зараз аналізи вірусу гепатиту С не виявили. Але лікарі кажуть, що потрібна пересадка печінки.

— Гепатит С назвали "лагідним убивцею", — говорить Ірина Петрише, 32 роки, лікар-гепатолог відділення трансплантації печінки. — Він  здебільшого безсимптомний. Буває, людина відчуває безпричинну слабкість, утому. Але хворі зазвичай не зважають. Людина може перехворіти на гепатит С, не знаючи про це. Якщо імунна система сильна, здатна сама впоратися з вірусом. Вірусні гепатити В чи С виявляють або випадково після аналізу крові, або коли уражена печінка. Такий цироз вилікувати можна лише трансплантацією.

Гепатит С проявляється в ослабленому організмі.

— Від моменту зараження до розвитку цирозу минають 15-20 років. Людина похилого віку може навіть до цього не дожити. У молодих людей клітини активно ростуть та діляться, тому гепатит С може викликати цироз за три-чотири роки.

Заразитися вірусом можна лише через кров та рідини організму.

— Найчастіше на гепатит С хворіють наркомани. Або люди, які лікувалися у стоматологів, що не обробляли належним чином свої інструменти. Також висока ймовірність заразитися під час переливання крові, гемодіалізу чи хірургічного втручання. Статевим шляхом заражаються рідко.

Гепатит С можна вилікувати. Пацієнтам приписують антивірусні препарати.

— Терапія коштує дорого і не дає 100-відсоткової гарантії. Багато людей, дізнавшись про це, розвертаються та йдуть. А потім потрапляють до нас на пересадку печінки.

 

Хворий має періодично здавати аналізи

— Якщо вірус гепатиту С живе в організмі, але не порушує його роботи, лікування не призначають, — розповідає столичний гепатолог 41-річний Вадим Уваров. — У таких випадках достатньо спостерігати за станом пацієнта, який має періодично здавати аналізи. Терапію призначають, коли вірус починає уражати печінку. Людина худне, починається жовтяниця, набряки. Хворий стає знервованим, у нього погіршується пам'ять.

Противірусне лікування коштує від 8 до 16 тис. грн на місяць. Триває півроку — рік.

— Це залежить від типу вірусу. Гепатит С — вірус, який мутує. Бували випадки, коли на пацієнта жоден препарат не діяв.

У противірусної терапії існує багато побічних ефектів. Часто людина впадає в депресію, має слабкість, постійну втому. Державної програми, що допомагає хворим на гепатит С, в Україні немає.

 

Зараз ви читаєте новину «Цироз у молодих розвивається за три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути