пʼятниця, 26 серпня 2011 06:30

Бородавка виросла завбільшки з п'ятикопійчану монету

34-річний Володимир Павлішенко три місяці виводить бородавку. Вона розрослася на весь палець.

— Місяців два тому щось вискочило біля самого ногтя. Через кілька тижнів стало великим, по краях з'явилось воспалєніє. Почав обрізати і припікати йодом. Усередині виднівся білий корінець. Пробував витягнути з помощью пінцета, але зміг відірвати тільки кінчик.

Кілька днів мастив рану чистотілом. Коли не допомогло, звернувся до лікаря.

— Бородавка — це вірус, як простуда чи грип, — каже дерматолог Анатолій Марценюк із Вінницької обласної лікарні. — Пацієнти помилково думають, що вона сама минеться. Це винятки, зазвичай нарости розростаються. Цього літа хворих побільшало. Ймовірно, через вологе і тепле повітря. Віруси в таких умовах добре розмножуються.

У 4-річної доньки киянки Ольги Куракси, 31 рік, бородавка виросла на п'яті. Дитина перед тим натерла ногу старим взуттям.

— Дитячий дерматолог подумала, що то мозоль від задніка, й виписала мазь карбодерм. Бородавка виросла завбільшки з п'ятикопійчану монету. Приморозили її азотом із термоса.

Наступного року нарости з'явилися на пальці, який дитина смоктала вві сні. За місяць поширилися на інші.

— Бородавки заразні. Часто бувають на місці травмування шкіри на руках та ступнях. Шкіра під ними може боліти, свербіти. Якщо розчесати, занесете інфекцію, — говорить 28-річний Кузьма Хобзей, дерматолог столичного Інституту псоріазу та хронічних дерматозів. — Можна заразитися від рукостискання або поручнів у транспорті. Один мій пацієнт заразився від гантелей у спортзалі.

Найбільші та найглибші бородавки зрізують. Менші припалюють струмом, лазером чи рідким азотом. Доньці Ольги Куракси призначили аплікації на п'яту. Щовечора мастила бородавку препаратом із молочною та ацетилсаліциловою кислотами. На ранок відпарювала і зішкрябувала мертву шкірку. Бородавки на пальцях рук виморожувала азотом.

— Але за тиждень вони знов виростали з глибини. Я дочекалася весни й почала раз на тиждень мастити їх свіжим соком чистотілу. Незчулася, як за місяць у доньки стала чиста шкіра.

Зараз ви читаєте новину «Бородавка виросла завбільшки з п'ятикопійчану монету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути