понеділок, 29 серпня 2016 07:30

"Хворих в операційну проводжали, як в останню путь"

У перші два тижні серпня в Міжнародному центрі нейрохірургії відбулася серія складних операцій з видалення пухлин головного мозку. Їх виконували американські та вітчизняні лікарі. Центр відвідав техаський нейрохірург українського походження Люк Томич. Прооперували п'ятьох хворих із різних куточків України.

— Люк Томич звернув увагу на важких пацієнтів, доля яких вимагала ризику і сміливих рішень від родин пацієнтів і команди нейрохірургів, — каже Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Усі пацієнти не­одноразово консультувались у нейрохірургів України. Можливості оперуватися за кордоном, тим більше в США, у них не було. Тому їх переповнювали емоції. Хворих в операційну проводжали, як в останню путь. Дивитися на це було неможливо.

Обладнання клініки та командна праця допомогли хірургу Томичу комфортно почуватися за операційним столом в Україні. Втручання тривали по 8–12 год.

— Пухлини пацієнтів залягали глибоко, тиснули на головний мозок, життєво важливі центри. Близькість до нервів і судин була основним стримуючим фактором для інших нейрохірургів. Але, як кажуть, хто не ризикує, той не п'є шампанського. Філігранна мікроскопічна техніка й бездоганний вишкіл Люка Томича та участь українських лікарів допомогли видалити пухлини всім, хто наважився ризикнути. Важко повірити, але всі пацієнти звелися на ноги наступного дня.

Люк Томич як один із співавторів презентував українським колегам новий двотомний нейрохірургічний атлас. Це допоможе їм освоїти сучасну американську методику виконання подібних операцій.

— Колектив Міжнародного центру нейрохірургії щиро вдячний Люкові Томичу за допомогу. Ми разом із хворими віртуально побували в Америці і, сподваємось, у майбутній медицині України, — каже Ігор Курілець.

Запис на консультації до нейрохірургів Міжнародного центру нейрохірургії:

Центральна клініка, м. Київ, вул. ­Липська, 11, ст. метро Хрещатик, тел. 0(44) 592 68 78

Лікарня "Нафтохімік", м. Кременчук, вул. Свіштовська, 3, тел.: 0(99) 309 20 21, 0(536) 76 84 35

Зараз ви читаєте новину «"Хворих в операційну проводжали, як в останню путь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути