понеділок, 29 серпня 2016 07:55

Амброзія викликає набряк легенів

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.oun-upa.org.ua
  Отруйний бур’ян амброзія цвіте у серпні–вересні
Отруйний бур’ян амброзія цвіте у серпні–вересні

— Усе тіло чухається, бо амброзія цвіте. Кілька років поспіль із серпня по жовтень зі мною таке робиться. Хоч на вулицю не виходь, — каже черкащанка Марія Хоменко, 74 роки. — 2015-го саме в цю пору прибирала на кладовищі. Виривала руками той клятий бур'ян. Через півгодини мене стало лихоманити, почалася блювота. Обличчя й тіло розпухли. Температура підвищилася до 39 градусів. Пощастило, що залишилася жива, сказали лікарі. Бо в таких випадках набрякають легені та внутрішні органи. Людина задихається.

— Я теж мучуся через амброзію. Очі сверблять і печуть нестерпно, аж вилазять. Із носа тече, в горлі першить, — говорить киянка 33-річна Юлія Степанчук. — Найгірше, що ніякі лоратадини та цитрини чи інші протиалергійні таблетки не допомагають.

Амброзія — отруйний бур'ян. Його пилок під час цвітіння літає в повітрі й розноситься на сотні кілометрів. Так розмножується і проростає.

— Це є страшний алерген. Викликає набряк слизових оболонок. Трапляються непередбачувані реакції. Вчора заклало носа, сьогодні все минуло. А завтра людину привозять із задухою. Навіть не схильні до алергії скаржаться на свербіння та нежить, — розповідає алерголог Світлана Мельник, 38 років.

Радить умиватися та промивати ніс фізрозчином. Продається готовий в аптеках. Можна зробити самому — 9 г солі на літр кип'яченої води.

— Багато засобів усувають симптоми. Але причину недуги не лікують. Якщо спреї й таблетки не допомагають, краще приймати препарати з самої амброзії у вигляді уколів або таблеток, — каже Мельник. — Тоді зменшується чутливість слизових на пилок рослини. Робити це слід взимку, а не в розпал алергічних проявів. Якщо не лікувати, може перейти у бронхіальну астму.

Рослину не можна косити, бо розростається. З одного пенька пускає два-три пагони. Слід виривати з корінням. Ростиме на одному місці 10 років поспіль. Степова трава ковила й топчак глушать амброзію, не дають їй рости.

1,5 ­мільйона українців мають алергію на пилок рослин.

Кавун та халва посилять алергію

— Людям з алергією на амброзію не можна їсти диню, кавун, — каже алерголог Світлана Мельник. — Пити трав'яний чай із ромашки. Посилюють прояви алергії соняшникова олія, насіння та халва. Ці продукти містять ті самі речовини, що й пилок амброзії. Алергікам не можна вирощувати герань, бегонію, плющ і троянди.

Зараз ви читаєте новину «Амброзія викликає набряк легенів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути