пʼятниця, 25 березня 2016 00:55

10-місячному хлопчику на дві години заморозили серце
2

Ірина Аксьонова, завідувач кардіохірургічного відділення у столичному Інституті серця, тримає Олександра перед випискою з лікарні
Фото: ФОТО з родинного архіву

Киянина 10-місячного Олександра 7 год. оперували у столичному Інституті серця. 25 лютого серце пацієнта зупинили й заморозили. Відрізані від нього судини й артерії поміняли місцями. Хлопчик народився з чотирма вадами серця. Мав великий отвір між камерами. Артерії були не на місцях. Одна — звужена. Втручання медики провели вдруге. Уперше дитину оперували на третій день від народження.

— На третій день після народження у Сашка з'явилися червоні плями на тілі й шуми в серці, — каже 26-річна киянка Вікторія, прізвища просить не називати. Вона з чоловіком Іллею принесли сина на плановий огляд до кардіохірурга. Жінка худорлява, тримає хлопця на руках. Той крутиться і тягне її за хрестик на ланцюжку. — Завідувач пологового запідозрила проблеми з серцем і відправила нас до кардіолога. В Інституті серця сказали, що має кілька вроджених вад. Наступної доби починалися 10-денні травневі свята. Але лікарі були на місці. За годину Сашеньку вже оперували.

— До відділення хлопчика привезли у критичному стані. Відлік йшов на години, — говорить Ірина Аксьонова, завідувач кардіохірургічного відділення у столичному Інституті серця. — Сашку зробили УЗД, щоб встановити діагноз та вибрати безпечну хірургічну тактику. Магістральні артерії — судини, що мають виходити з різних камер серця, йшли від правого шлуночка. До того ж були поміняні місцями. Між камерами серця — великий отвір. Аорта — одна з головних судин, дуже звужувалася.

Після того як лікарі визначилися з діагнозом, немовля поклали до реанімації. Дитина перебувала у важкому стані, що не дозволяло виправити всі вади одразу. Робили це в два етапи.

— Критичним було звуження аорти. Кров ішла від серця дуже вузькою цівкою. Дитина могла померти. Це все одно, що поливати город і наступити на шланг. Мотор ще якийсь час працює, вода ледь-ледь біжить. Але рано чи пізно він зламається. Тому в першу чергу вирішили виправити аорту. Вузьке місце із судини вирізали. Два її кінці, уже з нормальним діаметром, зшили.

Після першої операції Олександр тиждень пробув у реанімації. Потім його виписали. Хлопчика оглядав дільничий кардіолог.

У 10 місяців Олександра прооперували вдруге.

— На дві години приєднали апарат штучного кровообігу, що працює замість серця і легень. Серце зупинили. Заморозили спеціальним розчином. Відрізали магістральні судини. Поміняли їх місяцями і пришили правильно. Це складно, бо діаметр артерій у малої дитини — 1,5 міліметра. Кожен укол голкою — це дірка в судині, що пульсує. Може виникнути кровотеча. Ми наклали кілька тисяч швів. ­Дефект між камерами закрили латкою. Усунули всі вади серця.

За два тижні після ­операції пацієнта виписали з лікарні. Зараз він здоровий. Регулярно відвідує карді­олога.

— До операції у хлопчика синіли кінчики пальців, — каже Ірина Аксьонова. — Причина — в неправильному розташуванні судин, аорти й легеневої артерії. Ліва час­тина серця забезпечує кров'ю з киснем увесь організм. А відпрацьовану, синю, кров правий шлуночок викидає в легені, щоб наситилася киснем. Через поміняні місцями судини відпрацьована кров потрапляє не в легені, а в організм. Коли ми усунули всі вади, ця проблема зникла.

Діти з вадами серця мають липкий піт

— Критичні вади серця у новонароджених проявляються одразу. Діти погано їдять, мало мочаться, покриваються липким потом, можуть бути мляві, погано набирати вагу, — пояснює Ірина Аксьонова. — Батьки повинні запідозрити щось серйозне та звернутися по допомогу.

Зараз ви читаєте новину «10-місячному хлопчику на дві години заморозили серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути