понеділок, 17 вересня 2012 05:45

Сифілісом немовля заразила няня

Автор: фото з сайта www.webdiana.ru
  Побутовим шляхом передаються лише дві венеричні хвороби: сифіліс і гонорея. Жінки ризикують заразитися через постіль, рушники та мочалки. Інфекції також передаються зі слиною — через посуд і соски
Побутовим шляхом передаються лише дві венеричні хвороби: сифіліс і гонорея. Жінки ризикують заразитися через постіль, рушники та мочалки. Інфекції також передаються зі слиною — через посуд і соски

Біля кабінету венеролога в Черкаському обласному шкірвендиспансері сидять батьки 30-річні Олег та Ірина. На руках тримають 11-місячну Дарину. Підозрюють, що дитина має на щось алергію. На долонях, п'ятах і тулубі місяць тому в дівчинки з'явився висип.

— Я помітила, що Даринка стала якась знервована, погано спить, плаксива. Дитина просто не управляєма. Вона в нас почала ходити у 9 місяців. А тут раптом кроки стали невпевнені, аж похитується. Мабуть якусь інфекцію підхопила. Ми спочатку думали, що дерматит, мастили мазями, що нам радили в аптеці. Але не проходило. Знайомий лікар порадив звернутися в цей диспансер, — розповідає Ірина.

Венеролог 39-річна Тетяна Цимбал підозрює, що в дитини друга стадія сифілісу. Інфекція могла передатися через рушник, мочалку, погано вимиту ванну. Батьки дивляться на лікарку з недовірою.

— Такого бути не може. На стороні ніяких романів ні в мене, і я переконаний, в Іри, не було. Може в поїзді сіли випадково на унітаз або десь витерлися чужим рушником, — каже Олег.

Погоджуються здати аналізи.

— У дитини сифіліс підтвердився, у вас немає. Тепер розповідайте, хто з вами ще живе, — говорить лікар.

— Няня — це наша знайома й кума. У неї не може бути сифілісу, бо порядна людина.

Лікар наполягає на обстеженні няні. 29-річна Ольга за кілька днів прийшла до венеролога зі своїми результатами аналізів.

— Я не знаю, де вона взяла ці аналізи, бо таке обстеження роблять лише в  диспансері. Тому направила в нашу лабораторію. У жінки сифіліс підтвердився. Виявилось, її чоловік їздить на заробітки. Звідти й привіз дружині інфекцію. Няня могла витерти немовля своїм рушником чи взяла в рот пустушку, — говорить венеролог.

Няня з дитиною пройшли курс лікування, батьки — профілактику.

— Дівчинка нормально розвивається, стала спокійною. Раджу батькам, які беруть на роботу няню, обов'язково разом із нею ходити на обстеження. Інкубаційний період сифілісу чотири тижні. Профогляди необхідні двічі на рік.

Від сифілісу страждає печінка, підшлункова залоза, серце, турбує головний біль. Захворювання нервової системи може призвести до інвалідності. На обліку з діагнозом сифіліс стоять до п'яти років.

Зараз ви читаєте новину «Сифілісом немовля заразила няня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути