Ексклюзиви
пʼятниця, 29 липня 2011 00:30

Інфаркт частіше стається у чоловіків

Автор: фото: Валентина Мураховська
  Фельдшер вінницької швидкої допомоги Андрій Альохін робить електрокардіограму пацієнту Сергію Сергієву
Фельдшер вінницької швидкої допомоги Андрій Альохін робить електрокардіограму пацієнту Сергію Сергієву

Уранці 22 липня вінничанин 41-річний Ігор Літньов викликав "швидку". В нього паморочилася голова, відчував біль у серці, бракувало повітря.

— Ігор уранці збирався на роботу. Нагнувся застебнути сандалі, і йому стало погано, — розповідає дружина Ілона. — Присів на диван, ураз побілів. Потім схватився за серце. Я поміряла пульс, він був менше 40. Бігом дала нітрогліцерин під язик. Чоловік казав, йому ніби вже легше, та я не зважала і таки визвала "скору".

Ігореві діагностували інфаркт міокарда.

— Пульс упав майже до 20 ударів, тиск теж знизився. Добре, що "швидку" викликали протягом першої години нападу, — каже вінницький кардіолог Ольга Сержанова, 53 роки. — У таких випадках вводимо препарат  металізе, він розчиняє тромб, який утворюється в судинах.

З 2008 року станції швидкої допомоги отримують ці ліки безкоштовно, їх закуповує Міністерство охорони здоров'я. Кожна ампула коштує $2,5 тис.

— Його треба ввести внутрішньовенно за 5 секунд, — пояснює медик. — У моїй практиці були такі хворі, що вже через 20 хвилин мали хорошу кардіограму.

Донедавна інфаркт вважали недугою людей похилого віку. Але все частіше напади стаються у молодих. Особливо у чоловіків.

— Наймолодшою жінкою з інфарктом торік стала 38-річна продавщиця магазину. До інфаркту призводить закупорка судин атеросклеротичними бляшками. Вони є в кожної людини після 30 років. І от коли вони відриваються, починається зсідання крові. На тому місці утворюється тромб. Від того, наскільки перекрита судина, залежить обширність інфаркту. Якщо в людини болить область серця, паморочиться голова, тошнить — треба терміново викликати "швидку". Протягом години після початку нападу врятувати пацієнта є більший шанс. Після 6 годин згусток робиться твердим і тоді важче зробити щось.

Ольга Олексіївна радить до приїзду "швидкої" розжувати аспірин-325. Також покласти під язик таблетку нітрогліцерину.

— Часто хворі, які відчувають біль у серці, п'ють корвалол, корвалдін і подібні препарати. Та це нічого не дасть. Тут треба розрідити кров, запобігти згортанню і утворенню більшого тромбу. Хто переніс інфаркт, завжди має при собі нітромінтум. Цей препарат схожий на нітрогліцерин, але аерозольний і до нього нема привикання. Бо до нітрогліцерину є, через два місяці прийому його ефективність падає вдвічі.

 

15-річний хлопець загинув через енергетичний напій

Торік на Луганщині інфаркт стався у 22-річного чоловіка. Позаторік інфаркт пережив 23-річний вінничанин.

— Ледь не кожен п'ятий пацієнт — 32–35 років. Ми не можемо пояснити, від чого в таких молодих чоловіків стаються інфаркти, — говорить головний лікар Луганського обласного кардіоцентру 46-річний Сергій Тиць. — У них іще не має бути такого сильногзо атеросклерозу, щоб провокувати напади.

В Україні діагностують 109 інфарктів на 100 тис. населення, в Америці — 295. Це пов'язують з тим, що в Україні рідше виявляють хвороби серця. Вроджена вада вдвічі частіше трапляється у селах, ніж у містах. Медики пояснюють це тим, що сільські жінки багато працюють з отрутохімікатами.

У російському місті Нижньовартовськ 15-річний хлопець помер від інфаркту. Судові медики припускають, що хворобу спричинив енергетичний напій. Перед смертю хлопець випив кілька банок коктейлю. Раніше австралійські вчені довели, що в енергетичних напоях міститься кофеїн. Від цієї речовини частішають серцеві скорочення.

 

Зараз ви читаєте новину «Інфаркт частіше стається у чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути