субота, 10 жовтня 2015 11:30

Не все майно, куплене у шлюбі, ділиться після розлучення

Не все майно, куплене у шлюбі, ділиться після розлучення

Після розлучення українці ділять квартири, будинки, земельні ділянки, автомобілі, меблі і техніку. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіли під час опитування "Як поділили майно після розлучення?".

Киянин Олексій розлучився з дружиною у 2011 році. Четвертий рік подружжя судиться за недобудовану хату.

"Я вклав у неї 30 тисяч доларів, - говорить Олексій. - Дружина не дала жодної копійки, бо в цей час була в декреті, потім не працювала. Але на майно претендує. У суді з нас сміються. На адвокатів пішло більше 5 тисяч доларів. Краще б продали і розділили гроші. Але вона продавати не хоче. Планує добудувати і жити там з новим чоловіком".

Киянка Світлана прожила у шлюбі з чоловіком Ігорем два роки. На розлучення подали у серпні.

"У нас ділити не було що, тому розійшлися мирно, - каже Світлана. - Дітей не мали. Жили у його квартирі. Віддав мені шафу-купе, яку купили після весілля. Я залишила йому холодильник. Гроші з весілля витратили на подорож. Більше нічого не відкладали".

Лучанка Валентина у шлюбі з чоловіком купила квартиру.

"Ми з Юрієм розлучилася у вересні, - розповідає Валентина. - У шлюбі купували квартиру. Юрій хотів відсудити собі половину, але адвокат порадила не витрачати час і гроші. Квартиру купували на гроші, які я отримала від продажу земельної ділянки моєї бабусі. У мене залишилися квитанції, ксерокопія договору про продаж. Зараз судимося за машину. Віддам її, якщо виплатить 4 тисячі доларів. Кредит за неї ми платили разом".

Аби не втратити своє майно після розлучення, варто укладати шлюбний контракт до весілля чи після шлюбу, коли купуєте дачу, квартиру чи автомобіль. Таку пораду дає київський юрист Микола Гаврилюк.

"Шлюбні договори щороку стають все більш популярними серед українців, - говорить юрист. – Це нормальна практика страхувати себе від непередбачуваного повороту долі. Майно, яке чоловік чи дружина купили до шлюбу, поділу не підлягає. Також не вважається спільним авто чи квартира, яку подарували одному з членів подружжя. Куплене після весілля, як правило, за рішенням суду розділяють між чоловіком і дружиною. Хіба що один з них доведе, що купив авто чи квартиру за власні кошти, а не спільні сімейні".

Зараз ви читаєте новину «Не все майно, куплене у шлюбі, ділиться після розлучення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути