четвер, 24 квітня 2014 18:01

"На сукню потрібно нашити 40 куль різного калібру"- дизайнер шиє сукні, присвячені Майдану
36

Фото: Ольга Каменєва ­

Дизайнер Світлана Марусик розробила колекцію суконь, присвячених подіям на Майдані в Києві. Хоче продати їх на аукціоні, і переказати гроші на побудову пам'ятника Небесній Сотні в Херсоні.

"Підрахувавши собівартість і роботу, вирішила, що стартова ціна за кожну з суконь буде близько 1000 гривень. Ці сукні не на кожен день, це подієві, вихідні речі. Їх можна одягати на урочисті події. Сукні-пам'ятки. Думаю, їх захочуть купити за кордоном", - говорить дизайнерка.

Дівчина шиє 5 суконь, які символізуватимуть різні періоди подій на Майдані.

"Передивлялася кадри і фотографії з майдану - спалахували в уяві елементи декору і суконь. Які вирішила шити. Опа - хапаюся за олівець швидше замалювати. Я ще в Херсоні робила всі креслення. Дві перші сукні з сірого трикотажу символізуватимуть перший етап революції - коли всі співали і танцювали. кричали "хто не скаче, той москаль". На одну нашиваю шину зі шкірзамінника, на другу - "язички вогню": малювала їх акрилом на чорній тканині. вирізала, обпалювала кінчики і пришивала на рівні грудей до сукні. Третій етап революції символізуватиме вся "прострілена" чорна сукня: зроблю в ній дірки і обпалю їх вогнем із запальнички. Здалеку цього не помітно - здається, що дівчина просто у чорній сукні. Внизу на подолі буде ніби калюжа крові - полі в русі розходитимуться, і буде видно нижню тканину - білу, фарбовану в червоне - вона довша. На рівні серця вишию контури мішені. Під час революції бачила фото: у дівчини ззаду розірвалася граната і спалила їй весь наплічник і одяг на спині. Це надихнуло зробити сукню без спинки з білої накрохмаленої тканини - вона буде фарбуватися в оранжевий і червоний колір", - говорить Світлана Марусик.

Остання сукня з колекції символізуватиме Небесну сотню. Світлана обіцяє імітувати на ній ткацтво.
"Ткати - це дуже довго. Тому я вишиватиму старовинним швом - занизування. Він імітує ткання. На цій сукні буде викладений з куль лебідь. Мені вже з Одеси передають ці кулі. В однієї моєї подруги з Херсону брат служить в Одесі. Регулярно з братом у них баталії щодо політичних поглядів. Жінка брата підтримує подругу, каже: "Я виб'ю з нього кулі, і ми надішлемо". Штук сорок куль потрібно різних калібрів. Ці кулі я обшиватиму з одного і з іншого краю, а з тильної сторони клеєм проклею, щоб вони трималися", - говорить дизайнер.

Робота над однією сукнею триває тиждень.

"Сукню пошити можна за два дні, потім п'ять днів роблю декор", - каже дизайнерка.

Зараз ви читаєте новину «"На сукню потрібно нашити 40 куль різного калібру"- дизайнер шиє сукні, присвячені Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути