вівторок, 15 березня 2016 20:34

Топ-5 найцікавіших фактів про європейські дитсадки

Топ-5 найцікавіших фактів про європейські дитсадки

Манна каша, сон за розкладом, прогулянка і заняття - ось приблизно розклад, якого дотримуються українські діти, які відвідують дошкільні навчальні заклади. Що ж відбувається в європейських дитячих садах? Про це пише Ivona.

Німеччина

У Німеччині дітям необов'язково ходити в садочки і ясла, а оплата залежить від доходу батьків. Для малозабезпечених сімей діють пільги. Орієнтовна вартість ясел - 80 євро (приблизно 2400 грн), дитсадків - 50 (1500 грн) на місяць.

Дитячі садки в Німеччині працюють до обіду, але є такі, де дитину можна залишити на ніч.

Обід в саду стоїть 60-100 євро на місяць, але при бажанні дитині можна приносити обід з дому.
У садочках не навантажують дітей уроками та інформацією. Вважається, що у малюків повинно бути дитинство, а вже все знання вони отримають в школі. Тому тут діти співають, малюють, танцюють, ліплять.

При цьому багато уваги приділяється спілкуванню. Тут розвивають комунікативні навички дітей, вчать їх знаходити виходи зі складних ситуацій, бути толерантними і співчувати іншим, тому в групах навчаються дітки здорові і малюки з особливими потребами.

У Німеччині є таке поняття як "дитяча стипендія". З самого народження і до 18 років (студенти - до 25 років) діти отримують стипендії в розмірі приблизно 190 євро в місяць (близько 5700 грн).

Італія

В Італії діти йдуть у садки після трьох років. До цього вони виховуються вдома батьками, бабусями, дідусями, тітками, сестрами та іншими членами великої родини.
Італійські сади діляться на два типи: державні і приватні. Батьки в основному віддають перевагу першим, але відвідування їх коштує дорожче. Як і в Німеччині, вартість залежить від доходу сім'ї. Суми виходять дуже різні - від 4 (120 грн) до 400 євро (12000 грн) на місяць.

Харчування дитини в садочку оплачується окремо - 2-3 євро (60-90 грн) в день.

З дитячих садків малюків забирають до 16:30, але батьки можуть домовитися залишати дитину і до 18:30. Для цього потрібно пред'явити довідки з роботи і додатково заплатити приблизно 60 євро на рік.

На уроках маленькі італійці займаються малюванням, музикою, танцями та іншими творчими заняттями, англійською мовою.

Іспанія

В Іспанії діти починають відвідувати садок в 3 роки, при цьому обов'язкове відвідування дошкільного закладу починається з 6 років. Це перехідний етап - від останнього "класу" дитячого садка до початкової школи. Якщо батьки не віддали дитину на навчання в цьому віці, їх можуть притягнути до відповідальності.

У дитячому садку в Іспанії діти 2-3 рази на день гуляють, 2 рази їдять. Решту часу присвячено заняттям.

Швеція

У Швеції дитячі сади також діляться на державні і приватні, обидва типи платні. Вартість відвідування залежить від доходу сім'ї.

Якщо у батьків занадто маленький дохід і вони не можуть оплатити навчання в садку, його оплачує держава.

У дитячих садках Швеції надаються пільги сім'ям з двома і більше дітьми. За навчання в садку другого малюка і наступних дітей платить держава або ж їм надається суттєва знижка.

Тут роблять акцент на фізичний розвиток дітей. Вони багато займаються і грають на свіжому повітрі. Їм дозволяють бруднитися, лежати на землі, ходити по калюжах. Вважається, що брудна дитина - це щаслива дитина.

Іноді діти навіть сплять на вулицях в спальних мішках. Так їм зміцнюють імунітет і прищеплюють любов до природи.

Фінляндія

У Фінляндії батьки в основному віддають дітей в громадські сади. Якщо ж вони вибирають приватний садок, держава може взяти частину витрат на себе.
Перед тим, як йти в садок, до дитини приходить вихователь, щоб скласти індивідуальний план розвитку та ознайомитися з його звичками, режимом, харчуванням.

У садку у дітей немає занять як таких. Немає і обмежень: основне завдання - стежити, щоб дитина не нашкодила собі і оточуючим. Діти можуть спокійно лежати на землі або сидіти в калюжі.

В садки Фінляндії дітей беруть з 9 місяців. На одного вихователя тут залишають 4 діток до трьох років або 7 після трирічного віку. Всього в групі 21 дитина.

Дитячі садки Фінляндії працюють з 6:15 до 17:00.

В основному на заняттях діти співають, читають казки, готують концерти до свят.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 найцікавіших фактів про європейські дитсадки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути