вівторок, 25 вересня 2012 16:04

Школу прогулюють через втому і батьківські заборони

Школу прогулюють через втому і батьківські заборони
Фото: pedpressa.com

У Бельгії підвищили штраф за прогули у школі від 100 до 125 євро — це 1070-1300 грн. Розповідає кореспонденту Gazeta.ua столичний дитячий психолог Валентина Домська.

"Останнім часом за прогули у школах взялося і наше міністерство освіти. Тільки торік 2,5 тисяч батьків заплатили штрафи за прогули своїх дітей-школярів. Але у нас штрафи більш символічні — всього по 51 гривні. Хіба може така сума налякати? Боротися з прогульниками треба іншими методами", - каже Валентина Миколаївна.

Жінка 7 років працювала шкільним психологом. Зараз викладає факультативи з психології у кількох столичних навчальних закладах.

"Прогульщики є у кожній школі, гімназії та ліцеї, - пояснює психолог. - Це не пов'язано з соціальним статусом, забезпеченістю батьків. Діти різні, і прогулюють з різних причин. Одним на уроках скучно, деякі шукають розваг під час уроків, бо в інший час батьки їх контролюють — не пускають на боулінг, в кіно чи гулянку з друзями. Дехто не відвідує уроки з дозволу батьків — прикидається хворим. А батьки замість того, щоб відвести до лікаря, залишають дитину вдома".

Наводить приклади, як боряться з прогульщиками школи у Штатах, Великобританії та Іспанії.

"У Британії та Іспанії для батьків, діти яких не ходять в школу, передбачено навіть тюремне ув'язнення терміном до 3 місяців або громадські роботи. А в Німеччині карають не тільки батьків, але і старшокласників. Заставляють прибирати у лікарнях та соцслужбах, замітати вулиці. У Техасі, для прикладу, засудили школярку 17-річну Дайан Трен до 24 годин тюремного ув'язнення за прогули шкільних занять. Дівчина не встигала відвідувати школу, бо працювала на двох роботах, аби утримувати брата і сестру. Матір покинула сім'ю, а батько майже не з'являється вдома".

Що ж робити, якщо дитина прогулює школу?

"Спочатку з'ясуйте причину, чому дитина відмовляється відвідувати школу. Частіше щиро говоріть зі своєю дитиною. Ні в якому разі не кричіть і не підвищуйте голос, не погрожуйте відібрати кишенькові гроші чи не пустити ввечері на прогулянку з друзями. Дитина ще більше замкнеться у собі".

Якщо дитина замкнута, не довіряє батькам, не готова до відвертої розмови?

"Треба говорити з вчителями, друзями, однокласниками, сусідськими дітьми. Може бути причина проста, але її не варто залишати поза увагою. Може, ваша дитина просто втомилась. Тоді варто дати їй відпочити від гуртків і факультативів, але повернути до школи. Якщо дитина не хоче до школи, бо їй там нудно - боротися марно. Можливо, саме час підшукати кращий навчальний заклад з індивідуальним і нестандартним підходом до навчання".

Які методи контролю варто застосовувати у школах?

"Зараз у багатьох школах встановили турнікети. Діти ходять на навчання з пластиковими картками. Коли перетинають поріг школи, батькам приходить SMS-повідомлення про відвідуваність. Через картку батьки можуть з дому зайти в електронний журнал школи і подивитися оцінки дитини", - каже дитячий психолог.

Зараз ви читаєте новину «Школу прогулюють через втому і батьківські заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути