вівторок, 24 квітня 2012 11:32

Дитина росте закомплексованою, якщо батьки порівнюють її з ровесниками

Дитина росте закомплексованою, якщо батьки порівнюють її з ровесниками
В перехідному віці внутрішній світ дитини дуже нестабільний

"До мене щодня звертаються 10-20 батьків підлітків. Нарікають, що їм важко порозумітися з дітьми. У перехідному віці до підлітків треба шукати особливий підхід", - луцький психолог Анна Шеміт дає поради батькам, як порозумітися з підлітками.

"Якщо дитина вступила в підлітковий вік, приділяйте їй побільше уваги, - каже Анна Євгенівна. - Пам'ятайте, що підліток дуже вразливий і легко піддається впливам, особливо негативним. Дитині у цьому віці не уникнути конфліктів з ровесниками, незадоволення всім і собою. Головне ваше завдання – допомогти сину чи доньці. У батьках підлітки хочуть бачити друзів і порадників, а не диктаторів".

Радить частіше жаліти і цілувати дитину, обіймати, розмовляти з нею.

"Любіть дитину не за те, що вона розумна чи гарна, а за те, що ваша рідна. Не залишайте її без нагляду, тому що в перехідному віці внутрішній світ дитини дуже нестабільний. Батьки повинні навчитися регулювати ступінь психологічного навантаження на дитину, яке не повинне перевищувати її можливостей".

Якщо дитина зростає у докорах, вона починає жити з почуттям провини. Якщо над нею насміхатимуться однолітки – стане замкнутою.

"Якщо у такі непрості моменти батьки перейматимуться станом дитини, вона почуватиметься впевненішою. Завдяки підбадьорюванням і ласці навчиться довіряти людям і вірити в себе. Коли ростиме у сім'ї, де поважають і пропагують чесність і справедливість, вона сама виросте справедливою і рахуватиметься з іншими. Хваліть дитину – і вона навчиться бути вдячною".

Радить батькам звертати увагу на інтонацію, з якою вони звертаються до підлітка.

"Дуже важливе емоційне забарвлення висловлювання, яке звернене до дитини. Ніколи не порівнюйте сина чи доньку з її ровесниками, родичами. Порівняння "Якби ти був такий, як твій старший брат Юра", "Чого ти у мене не така, як дочка Свєти чи сусідки Валі?" – неприпустимі. Такі порівняння можуть травмувати настільки, що у дитини почне формуватимуть заздрість, невпевненість у собі та ненависть до оточуючих".

Створіть таку систему взаємовідносин з дитиною, в якій вона буде сприймати себе правильно, нормально реагуватиме на чужі успіхи без зниження самооцінки.

Зараз ви читаєте новину «Дитина росте закомплексованою, якщо батьки порівнюють її з ровесниками ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути