середа, 13 лютого 2013 15:58

Ляльку-мотанку кладуть дитині в ліжко
8

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Лялька-мотанка з натуральних матеріалів — найкорисніша для здоров'я дітей - каже  заступник генерального директора з науково-фондової роботи Музею Гончара Юрій Мельничук. Він за фахом учитель географії та біології, десять років пропрацював в Інституті географії НАН України. Тепер очолює творчу майстерню, в якій виготовляють ляльки-манекени, зодягнуті в зменшені копії автентичного українського народного одягу.

"Справжня народна лялька для дитини повинна бути виготовлена з натуральної тканини – льону, бавовни, вовни, канви, мішковини. Якщо ж вона оздоблена вишивкою, то – лише ручною. Мотанкам замість обличчя нашивають хрест. Це символ сонця. Він береже від вроків" — розповідає майстер. Юрій Мельничук сам вишиває і створює ляльок.

Лялька — не лише іграшка, а й засіб спілкування з дитиною. Поки мала донька не цікавиться шитвом чи кулінарією, виготовленням ляльки її захопити найлегше.

"Лялька-мотанка здавна призначалася для того, щоб з нею не лише гралися, а нею лікували. Її клали до хворої дитини, аби вона перейняла на себе хворобу, а потім спалювали її. Ляльок-хлопців немає. Їх почали робити відносно недавно лише для гри. Жінка сама робить такі ляльки для своїх дітей. Коли вона йде з дому, навіть в магазин, її ця лялька залишається в домі берегинею замість неї. Також ляльку робили і дарували молодим, для того, щоб в них народжувались гарні діти. Особливо дарували таку ляльку жінкам, які не могли мати дітей", – розповідає Юрій Мельничук.

Коли дитина виростала, її місце в колисці займала лялька. Вона охороняла колиску від нечистої сили до народження наступної дитини.

Коли дівчина виходила заміж, мати дарувала їй ляльку-мотанку як оберіг.

Існувало три типи ляльок-мотанок: немовля, баба-берегиня, наречена.

У середину ляльки-берегині вкладали монети, зерно, вовну для збереження тепла. Лялька-наречена захищала дівчат від пристріту. Цю ляльку багато одягали і прикрашали, бо вона символізувала придане нареченої і привертала багатого нареченого.

Мотанка виготовляється з доступного дешевого матеріалу і без будь-яких інструментів. Може бути сплетена з соломи або зовсім без застосування нитки. Голова називається "лялькою". Для неї шматочок тканини складається вузькою смужкою, а потім загортається "рулетиком" і обмотується тканиною.

Серію ляльок у народних строях Юрій Мельночук зробив для експозиції музею Гончара разом із художником-скульптором Ядвігою Василевською. Каже, манекени з ниток зручні тим, що в них весь акцент іде на костюм. Однак деякі з колекції ляльки мають таки обличчя.

 

Зараз ви читаєте новину «Ляльку-мотанку кладуть дитині в ліжко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути