Ексклюзиви
неділя, 22 квітня 2012 15:47
Євген Сверстюк
Євген Сверстюк
Доктор філософії, політв'язень, учасник Ініціативної групи "Першого грудня"

Українці чухали чуби, коли Тимошенко та Ющенко взаємно знищувалися

Україна сьогодні у пригніченому моральному й матеріальному стані. Пересічність засіла у владі й звідти задає тон решті всього.

Стеля культури опускається. ЗМІ пристосовуються до умов. Народ перестає адекватно реагувати на системну дискредитацію своїх інституцій. Почалася деградація людей. Єдиний захист від цих бід — позитивний альтернативний приклад. На нього здатний кожен. Замість страждати від темряви, треба запалити свічку. Системно піднімати стелю культури. Як ніколи актуальні самоорганізація та структурування суспільства.

1 грудня 1991-го в нас був спонтанний вибух національної самосвідомості. То міг бути сигнал для старту народних сил. Однак людей діла не знайшлося навіть для елементарного усунення тоталітарних символів. Зате активувалися з надр радянщини кримінальні навички.

За нами є ще один гріх — духовна слабкість і фуршетна розслабленість. Коли державна влада роздвоїлася і на сміх людям прем'єр і президент взаємно знищувалися — весь народ мав піднятися. Мали день і ніч чатувати біля їхніх кабінетів зі словами "Не ганьбіть Україну". А ми дивилися і мовчки чухали чуби. От і зараз щоденно п'ємо повну чашу ганьби, приймаємо зневагу від західного і східного світів, які називають теперішній корупційний антинаціональний уряд українським. Дмитро Табачник і не приховує своєї зрадницької суті. Так, як Володимир Литвин не таїться, що був сексотом. Хіба цього мало, щоб назвати владу нелегітимною? Коли ж у суспільстві бракує волі, починається зворотний процес — авторитарний поворот назад. Так було в 1990-х. Так є й тепер.

Саме по собі суспільство не створиться — під лежачий камінь вода не тече. Його треба плекати постійно та наполегливо. Форми самоорганізації давно відомі. Згадаймо, з чого починали "визволителі" 1939 року в Західній Україні. Розігнали всі патріотичні та молодіжні організації, включно зі спортивними. Так ліквідували "Пласт". Не оминули навіть кооперативу "Самопоміч". Подібні об'єднання треба творити зараз. Урухомити роботу культурних осередків, бібліотек. І що особливо актуально — організувати духовно-просвітню роботу при церквах. Отже, йдеться не про політичні прожекти чи політичні клуби, а про пожвавлення життя в нашій незворушній, ізольованій, опущеній країні.

І не шукайте моральних авторитетів у Києві. Творіть і підтримуйте живі моральні приклади по всій Україні. Вчімося любити й цінувати людину чесної, сміливої думки та дії. Україна велика й багата на цих людей.

Зараз ви читаєте новину «Українці чухали чуби, коли Тимошенко та Ющенко взаємно знищувалися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути