Ексклюзиви
четвер, 07 липня 2011 12:57

"Я хотів прикрасити перлами шиї всіх жінок світу"

35-річний японець Кокіті Мікімото 11 липня 1893-го отримав першу штучну перлину напівкруглої форми. Винахідник був малоосвічений, покинув школу в шостому класі. Працював продавцем локшини. У 17 років оженився з учителькою фехтування. За її придане купив устричну ферму. Так і планував провести життя, забезпечуючи морським делікатесом токійські ресторани.

Усе кардинально змінило вуличне знайомство із морським біологом. Той указав пальцем на гору черепашок у тачці Кокіті й розповів, що саме цей вид устриць єдиний у Японії здатен формувати перлини. Експерименти Кокіті Мікімото тривали п'ять років. Часто-густо всі піддослідні м'якуни вмирали після операцій.

1899-го Мікімото відкрив у Токіо магазин прикрас зі штучних перлів. Усесвітня слава прийшла до нього за вісім років. Тоді Кокіті придумав технологію вирощування абсолютно круглих перлин: у порожнину устриці він клав піщинку, вкриту шаром живої тканини молюска. За чверть століття за методом Мікіміто лише в Японії щорічно вирощували 10 мільйонів штучних перлин. Коли винахідникові було 96, імператор нагородив його орденом "За заслуги".

- Я просто хотів прикрасити перлами шиї всіх жінок світу, - сказав Кокіті Мікімото на церемонії нагородження.

 

Гораціо Нельсон ушкодив око

34-річний капітан британського корабля Гораціо Нельсон уранці 12 липня 1794-го втратив праве око під час блокади фортеці Кальві на середземноморському острові Корсика. Згодом для Нельсона - уже адмірала - чорна пов'язка стане "фірмовим знаком". Із нею його зображатимуть на деяких не прижиттєвих портретах, потім - у кіно. Насправді це історичний міф.

Тріски й пісок, які розлетілися від розбитої французьким ядром шлюпки, потрапили Нельсонові в обличчя. Але око вціліло, хоч капітан і став на нього гірше бачити. У Лондоні він подав заявку до Адміралтейства на пенсію з інвалідності. Кілька разів йому відмовляли, та одного разу, після істеричної промови, видали. Повагу старших офіцерів він утратив - його вважали лицемірним і надміру жорстоким. Такому не подавали руки. "Особисті якості Нельсона були негідними", - писав адмірал Джон Джервіс.

Остаточно репутацію Гораціо Нельсон зруйнував у червні 1799-го, звелівши розстріляти в Неаполі 99 військовополонених, яким перед здачею пообіцяв дарувати життя. Тоді ж завів роман з Еммою Гамільтон - колишньою лондонською повією, яка стала дружиною британського посла. Загинув 21 жовтня 1805 року в морській битві з французами й іспанцями біля мису Трафальґар на Атлантичному узбережжі Іспанії. Тіло везли до Лондона в бочці з бренді. 19 адміралів британського флоту відмовилися прийти на похорон Нельсона.

Цариця розігнала гетьманську гвардію

Останній сердюцький полк у Гетьманщині 14 липня 1726-го розпустила імператриця Катерина I за порадою Верховної таємної ради Російської імперії. Причина: "Понеже за ними в Малой России никакой службы нет".

Від трьох до семи тисяч піхотинців-сердюків гетьмани за власний кошт наймали - "затягали" - у свою особисту гвардію з 1669 року. Зазвичай зубожілих ветеранів - "гультяїв і бродяг". Окрім українців - волохів, предків румунів і молдаван, а також поляків і сербів. "Без війни жити не звикли, а прогодуватися їм нічим", - писав про них гетьман Іван Самойлович. Вони несли військову службу - на кордонах, усередині країни, охороняли гетьманську резиденцію - цілий рік. Реєстрові ж козаки - лише в разі війни. Назва сердюків походить від турецького "безстрашний".

Місячна платня рядового сердюка, подає історик Олексій Сокирко, доходила до 12 руб. сріблом на рік - середня ціна їздового коня. За це найманці служили "не шкодуючи живота". Приміром, із двох тисяч сердюків гетьмана Івана Мазепи, які 1708-го захищали Батурин від російських військ, відступили лише 300 поранених. Та в часи фінансової скрути вірність гетьманських гвардійців ставала хисткою. "Будучи без платні й без одежі, безперестанку про те докучають, а мені їм дати нічого", - нарікав гетьман Іван Скоропадський у листі канцлеру Гаврилові Головкіну.

Найманці нерідко брали своє силою або обманом: по шинках обігравали в карти сп'янілих селян, а то й грабували двори. Приміром, 1686 року гетьманові Самойловичу скаржилися на його "охотників". Ті побили селян у Глинській сотні Миргородського полку й відібрали два вінки цибулі та кілька горщиків із олією. 1723-го найманця-дезертира Левка Іванченка піймали з краденими волами на прилуцькому ярмарку.

 

"Коли Адам орав, а Єва пряла, хто був тоді дворянином?" -

запитував перед натовпом англійський священик Джон Болл, натхненник селянського повстання. Після його поразки, 15 липня 1381 року, Болла повісили, а потім четвертували. Голову священика настромили на палю й виставили на загальний огляд на мосту в Лондоні. Ще 1366-го його відлучили від церкви за проповіді про рівність людей від народження.

"Сексу в нас нема", - заявила Людмила Іванова - адміністратор готелю "Ленінград" і представниця громадської організації "Комітет радянських жінок" під час телемосту "Ленінград-Бостон", що вийшов у ефір 17 липня 1986-го. Одна з американських учасниць перед тим поцікавилася:

- У нас у телерекламі все крутиться довкола сексу. Чи є у вас така телереклама?

Американські учасники телемосту сприйняли фразу Іванової буквально й почали сміятися.

- Ми категорично проти сексу, - суворо повторила Іванова.

Потім одна з радянських учасниць уточнила:

- Секс у нас є, у нас нема реклами.

 

 

33 роки не могли знайти тіла шведського інженера й мандрівника Андре Соломона Августа, який загинув 11 липня 1897-го. Він був керівником першої експедиції на Північний полюс на повітряній кулі. Її уламки 6 серпня 1930 року норвезькі дослідники помітили в снігу на острові Білий на схід від Шпіцберґена. Там виявили три муміфіковані трупи: із інженером були також метеоролог і фізик. У їхніх кишенях виявили фотографії й щоденник. Із нього довідалися, що мандрівники померли від отруєння, поївши зараженого м'ясо полярного ведмедя.

 

13 липня 1730-го гетьман Данило Апостол заборонив суддям засідати в шинках і пити горілку під час розгляду справ. Підписана ним "Інструкція малоросійським судам" наказувала розбирати справи в будинках війтів або сотників. Позови відтепер слід було подавати письмово - документами, а не на словах, бо через це "немалі серед народу виникають тяжби".

Перший офіційно зареєстрований футбольний матч на території України відбувся 14 липня 1894-го у Львові - під час Галицької крайової виставки. На тимчасовому стадіоні на сім тисяч місць змагалися місцевий клуб "Сокіл" у сірій формі та збірна команда Кракова в синій. Гра тривала до першого м'яча. Його на 7-й хвилині забив львів'янин - викладач фізкультури в гімназії Володимир Хомицький. "У цю ж мить я почув голосний вереск, - то львів'яни тріумфували", - згадував він.

Французький хімік Іпполіт Меж-Мур'є  15 липня 1869-го в Парижі запатентував маргарин. Замовлення на винахід дав особисто імператор Наполеон III - у його армії солдатам бракувало вершкового масла. Отриманий після пресування й охолодження рослинних жирів продукт Меж-Мур'є назвав "олеомаргарин", поєднавши латинські слова "олія" й "перлина".

 

Зараз ви читаєте новину «"Я хотів прикрасити перлами шиї всіх жінок світу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути