Ексклюзиви
вівторок, 22 жовтня 2013 08:01

У мене руки коротші, ніж у всіх людей. Не можу згинати їх у ліктях

Від заспокійливого для вагітних діти народжувалися без вух і з покрученими кінцівками

У Мадриді 184 іспанці розпочали судовий процес із німецькою фармацевтичною компанією Grunenthal. 1954 року вона почала випускати заспокійливий засіб та ліки від нудоти для вагітних під назвою талідомід. Препарат швидко став популярний у Європі, Канаді й Бразилії. Лікарі прописували його вагітним. У жінок, які приймали заспокійливе, народжувались діти із фізичними вадами. У більшості жертв талідоміду деформовані кінцівки, відсутні очі або вуха, поганий зір, слух. Попередні досліди на тваринах негативного результату не показали. Загалом з'явилося на світ від 8 до 12 тисяч таких дітей. Десь половина з них – вижили. Торік Grunenthal вибачилась за це. Є докази, що компанія продовжувала продавати засіб і після того, як стали відомі його наслідки. Іспанські жертви сподіваються відсудити у фармацевтичного виробника 204 мільйони євро

Рафаель БАСТЕРЕЧЕА, 48 років, віце-президент Іспанської асоціації жертв талідоміду, Мадрид:

– У 1950-1960 роках лікарі не говорили нашим батькам про шкоду талідоміду. За президента Франциско Франко свободи слова не було. Медикам, які наважувалися підняти цю проблему, загрожувала в'язниця.

У мене руки коротші, ніж у всіх людей. Не можу згинати їх у ліктях. Маю поганий зір, слух, хворе серце, хребет і нирки. Лише через 20 років ми зрозуміли, що причиною вад став талідомід. Дізналися про наслідки його вживання в інших країнах і розпочали шукати жертв у Іспанії.

Ми довели, що препарат продавали і від 1960 до 1973 року – тобто після того, як стало відомо про його шкідливість. Grunenthal дбала тільки про власні прибутки.Ми просимо 204 мільйони євро. У суму входять виплати кожній із жертв препарату. ­Залежно від групи інвалідності, це – від 7 до 38 тисяч. Мені пощастило: я потрапив до тих 23, кого іспанський уряд визнав жертвами талідоміду. Всього ж нас 184. Це дуже несправедливо. Усі постраждалі з Німеччини отримали по 690 тисяч євро, британцям виплатили по 2 мільйони, а італійцям виділяють щонайменше 4,5 тисячі євро щомісяця.

С'юзан КЕНТ, 51 рік, масажист, жертва талідоміду, Свонсі, Велика Британія:

– Мені часом важко доглядати за собою, ходити до лікарів, пересуватися громадським транспортом. Більшості з нас нелегко влаштуватися на роботу. Я – спортивний масажист і терапевт. Працювати було для мене викликом. Необов'язково роботи так, як інші. Мої руки закороткі, тож спробувала масажувати ногами. Вдалося. Маю постійних клієнтів.Держава виплачує мені допомогу як людині з особливими потребами. Також отримала урядовий грант на свою компанію. Це – винагорода за волонтерську працю в Пара­олімпійському комітеті.

Тобіас АРНДТ, 42 роки, директор Європейського центру людей із вадами кінцівок, Брюссель, Бельгія:

– З усіх дітей-жертв талідоміду вижили половина. В Європі їх до чотирьох тисяч. Препарат продавали в понад 50 країнах. Не скрізь є інформація про кількість постраждалих. Найбільша спільнота поза Європою – у Бразилії, від 700 до тисячі людей. В Японії близько 300, у Канаді – понад 100. Вони отримують пожертви й допомагають одне одному. Також їх підтримує держава.Потерпілі від талідоміду мають фізичні вади, однак навчаються і працюють – адміністраторами, педагогами, займаються мистецтвом, мають бізнес. Я зустрічав навіть медсестер і будівельників. Німецькі дослідники нещодавно виявили: вони успішніші, ніж більшість здорових однолітків.Компенсація в середньому по 20 тисяч євро на кожного, якої вимагають у Іспанії, це низька цифра, порівняно з рештою Європи. Grunenthal завжди обороняється до останнього, тож усе залежатиме від місцевих законів і тривалості процесу. Є докази, що компанія не попередила лікарів про ризики, коли дізналася про них. За паперами, вони проводили досліди над вагітними в Барселоні й після 1961 року.

Фредерік НЕЙМАР, 55 років, фармаколог, Берлін:

– До талідоміду вплив ліків під час вагітності не досліджували. Якщо препарати мали сильну побічну дію чи спричиняли смерть піддослідних тварин, їх не призначали. Багатоетапних перевірок майже не проводили. Люди навіть не припускали, що можна створити такого хімічного монстра. Зараз, якщо є найменші сумніви, препарат вагітним забороняють. До 1962-го такої практики не було.Grunenthal не визнає провини. І це її головна помилка. Вибачення з поясненнями, чому інакше не могло бути, людині, яка народилася з важким каліцтвом, не потрібні. А на прямі запитання представники компанії відмовчуються.


Не позбавляє судом, але й не шкодить

1954 року німецька фармацевтична компанія Grunenthal розробила недорогий антибіотик талідомід. Передусім – протисудомний. Засіб тестували на тваринах. Досліди показали, що він не позбавляє їх судом, але й не завдає шкоди. Наступного року зразки препарату надіслали для випробувань у Німеччину та Швейцарію. На людей він діяв як заспокійливий та снодійний засіб. Виробники переконали комісію, що талідомід – безпечний і запустили його на ринок.Grunenthal широко рекламувала препарат як найкраще заспокійливе для вагітних, хоча досліджень його впливу на плід не проводили. 25 грудня 1956 року в сім'ї працівника компанії народилася дівчинка без вух. Ніхто не запідозрив, що вада пов'язана з талідомідом. Лише 1961-го німецький професор Відукінд Ленц і лікар Вільям Майкбрайд із Австралії встановили зв'язок між мутаціями кінцівок та інших органів із цим препаратом. Під кінець року талідомід почали відкликати з продажу. 2006-го він знову з'явився в аптеках як ліки від прокази. Торік у Великій Британії препарат почали рекомендувати тим, хто страждає на мієлому – різновид раку.

Зараз ви читаєте новину «У мене руки коротші, ніж у всіх людей. Не можу згинати їх у ліктях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути