вівторок, 26 лютого 2013 12:58

Даю 25 відсотків на те, що турнір стартує. На жаль

  Проект об'єднаного чемпіонату Росії та України з футболу ініціював президент Росії Володимир Путін. Озвучив ідею керівник "Газпрому" Олексій Міллер (праворуч)
Проект об'єднаного чемпіонату Росії та України з футболу ініціював президент Росії Володимир Путін. Озвучив ідею керівник "Газпрому" Олексій Міллер (праворуч)

Кремль хоче організувати об'єднаний чемпіонат Росії та України з футболу. Назвали річний бюджет турніру – мільярд доларів. Переможець отримає 92 мільйони доларів – на 30 більше, ніж заробив "Челсі", тріумфатор останньої Ліги чемпіонів. Ініціатори проекту планують, що він стартує із сезону 2014/15 і матиме дві ліги – вищу та першу. У кожній 18 команд – по дев'ять з України та Росії. Кожна з команд­учасниць вищої ліги за сезон заробить щонайменше 22 мільйони доларів.

18 лютого в московському офісі "Газпрому" – спонсора турніру – відбулося засідання організаційного комітету. Українські клуби відмовилися брати в ньому участь: наша федерація футболу  виступає проти об'єднаного чемпіонату, посилаючись на відповідну заборону Зеппа Блаттера, керівника світового футболу.

Стриманішу позицію займає європейська федерація. Її президент Мішель Платіні натякає, що може вивчити питання, але тільки після подання його російським футбольним союзом та федерацією футболу України. Нині триває трирічний експеримент УЄФА щодо спільного чемпіонату Бельгії та Нідерландів із жіночого футболу. Платіні розуміє, що за економічної кризи треба знаходити компроміс із "Газпромом", спонсором Ліги чемпіонів. З іншого боку, об'єднаний турнір нічого спільного не має з проголошеним УЄФА принципом фінансової чесної гри: клуби мають право витрачати не більше, ніж заробляють. А "Газпром" планує просто "вкачати" гроші в учасників об'єднаного турніру

– Ідея провести спільний російсько­український чемпіонат з футболу вперше була озвучена торік у листопаді. Тоді "Зеніту" зарахували технічну поразку в матчі проти московського "­Динамо", – каже редактор відділу футболу російської газети "Спорт день за днем" Олексій Павлюченко, 40 років. – "Газ­пром" – спонсор "Зеніта" – образився і пригрозив виходом із національного турніру, переїздом до Севастополя, створенням об'єднаного чемпіонату. Усім, чим завгодно, щоб скасувати вердикт по матчу "Динамо" – "Зеніт". Думав, мине час – заспокояться. Цього не сталося. Звідси висновок: технічна поразка "Зеніта" – це тільки привід. Не було б його – знайшли б інший, щоб говорити про об'єднаний чемпіонат. Певні кроки вже зроблено, тому я даю 25 відсотків на те, що ­турнір таки стартує. На жаль.

Павлюченко пояснює, чому не хоче реалізації проекту:

– По­перше, я громадянин Росії і сплачую податки. Чому повинен фінансувати об'єднаний чемпіонат зі своєї кишені, адже "Газ­пром" – державна корпорація.

По­друге, немає сумнівів, що "Газпром" спокійно може давати мільярди на турнір і гарантувати його проведення впродовж, скажімо, п'яти років. Але де гарантія, що так буде і далі? А якщо ситуація на газовому ринку зміниться? Тоді що – повертатися до національних чемпіонатів? У те, що турнір стане рентабельний і приноситиме прибутки – не вірю. Його задумка – суто політична, нічого від економіки та футболу в ній немає.

По­третє: навіщо вбивати футбол у глибинці – російській та українській? Клас чемпіонату вимірюється саме по ній, по тому наскільки міцні середняки. А їх хочуть знищити і зробити змагання тільки для сильних.

Олексій Павлюченко пропонує альтернативу:

– Зараз в Україні та Росії чемпіонати проводять за системою "осінь­весна". Влітку – перерва. Непогано було б у цей час організувати турнір за участю команд з обох країн. У 2006–2008 роках він проводився в Ізраїлі. Але взимку. А влітку, коли в футбол можна грати і в нас, і у вас, такі змагання, в розпал підготовки до сезону, могли би бути цікаві глядачам.

Артем ФРАНКОВ, 42 роки, головний редактор журналу "Футбол", на сторінках свого видання пояснив, чому ідею об'єднаного чемпіонату не підтримав навіть "Шахтар". Хоча його власник Рінат Ахметов на початку 2000­х висловлювався за такий турнір. "Росіяни спроектували об'єднаний чемпіонат без участі українців. Це – плювок у наш бік. Тому "Шахтар" і образився: куди ж ви тягнете, не залучивши Ріната Ахметова", – пише ­Франков.

51­річний Олександр КІРШ, економіст та футбольний уболівальник, розповідає чому він проти об'єд­наного чемпіонату:

– Взяти участь у такому турнірі для нас – втратити футбольну ідентичність. Тож з морально­патріотичної точки зору тут нічого вигідного для України бути не може взагалі. Зі спортивної – також. Цього сезону від нас грали дві команди в Лізі чемпіонів. Якщо буде об'єднаний турнір – можемо не мати жодної, бо навіть якщо УЄФА дасть дозвіл на нього, то єврокубкові квоти рахуватимуться разом, а не окремо. Чим заманює "Газ­пром"? Грошима. Але ж олігархи, які утримують українські клуби, роблять це не заради заробітку. У футболі це взагалі нереально, за деякими винятками. То який сенс спокушати Ахметова, Коломойського чи Суркіса фінансами, якщо для них футбол – просто забава та імідж. І який буде імідж у київського "Динамо", якщо воно посяде в об'єднаному чемпіонаті нижчу позицію, ніж в українському? Думаю, власники клубів це розуміють.

Важливий ще один момент. ­Напевне, "Газпром" розраховував, що ідею турніру підтримають на всій території України, крім західної. А судячи з того, що читаю на форумах, навіть східній частині нашої держави об'єд­наний чемпіонат не потрібен. Кремль явно не очікував від українців такої реакції.

Автогонщик Олексій МОЧАНОВ, 44 роки, вивчає ідею:

– З погляду інтересів національного футболу та маленьких клубів – це явний мінус. Стане більше цікавих матчів – плюс. ­Взагалі у пропозиції "Газпрому" надто багато політики. Якби об'єднувалися з іншими географічними сусідами – Польщею чи Білоруссю, ажіотажу було б менше.

Про об'єднаний турнір цілком можна говорити. Але я хотів би, щоб озвучили його перспективи. Думаю, це б зробили, якби бачили економічні переваги. Їх немає, тому вирішили вдарити цифрою бюджету – мільярд доларів. Говорити, що рейтинг трансляцій матчів турніру перевищуватиме лігочемпіонський, – це не поважати ні себе, ні оточуючих. Повна нісенітниця.

Поки що мені вистачає Ліги чемпіонів та Ліги Європи, щоб зрозуміти, в якій дупі сидить українській футбол. Адже друга ­команда країни – "Динамо" – програє 10­му клубу Франції "Бордо". Проблема – як виправити цю ситуацію, а не скільки грошей нам дасть об'єднаний чемпіонат України та Росії.

 

Хтось дуже хоче "поховати" футбол в Україні

Вісім думок про об'єднаний чемпіонат Росії та України з футболу

Юрій СЬОМІН, колишній головний тренер київського "Динамо":

– "Шахтар", "Динамо", "Дніпро" та "Металіст" посилять структуру об'єд­наного чемпіонату. Але інші українські клуби слабкі. У донецького "Металурга" стадіон на п'ять тисяч уболівальників. Цього замало. У Луцьку немає аеропорту. Щоб зіграти у Маріуполі, треба летіти до Донецька і потім ще долати 120 кілометрів на автобусі. "Ворскла", за російськими стандартами, взагалі бідний клуб.

Мирон МАРКЕВИЧ, головний тренер харківського "Металіста":

– Нам уже досить Радянського Союзу. Більше не хочу навіть чути про таку країну. Хтось дуже хоче "поховати" футбол в Україні.

Є окремі держави, які мають проводити свої національні чемпіонати. Товариські матчі між собою можна влаштовувати скільки завгодно.

Якщо об'єднаний чемпіонат стартує, то я зразу закінчу з тренерською кар'єрою. Принаймні в Україні точно не працюватиму.

Василь УТКІН, коментатор російської телекомпанії НТВ+:

– На сьогодні об'єднаний чемпіонат Росії та України – тема для вільної розмови. Не більше. Зрозуміло, що матчі такого турніру викликатимуть більший інтерес, ніж поєдинки окремих чемпіонатів Росії й України. Але не можна сказати, що зростання доходів від телетрансляцій буде пропорційним збільшенню аудиторії турніру.

Валерій ГАЗЗАЄВ, голова організаційного комітету з проведення об'єд­наного чемпіонату Росії та України:

– Нині 80–90 відсотків російських клубів уже підтримали нашу ідею. Думаю, все вийде. Турнір матиме прозорий бюджет. Його можна буде побачити у фінансових звітах. Хочеться підійти до питання глобально. У США та Канаді, наприклад, існує спільний чемпіонат із хокею. В англійській прем'єр­лізі виступає "Суонсі" – клуб з Вельсу. В України та Росії є унікальний шанс розвинути цей процес.

В'ячеслав КОЛОСКОВ, колишній віце­президент міжнародної футбольної федерації:

– Виконкоми ФІФА та УЄФА розглядатимуть проект об'єднаного чемпіонату тільки з подачі Російського футбольного союзу та Федерації футболу України. Якщо з цим на ФІФА та УЄФА вийде оргкомітет турніру, його не включать навіть до порядку денного.

Спочатку пропозицію треба буде надіслати до УЄФА. Цього вимагає ієрархія. Там будуть зобов'язані розглянути прохання національних федерацій. Але це не означає, що рішення буде позитивним.

Анатолій КОНЬКОВ, президент Федерації футболу України:

– Я не можу підтримувати ідею об'єднаного чемпіонату з кількох причин. Головна – проти виступають ФІФА та УЄФА. І мільярд доларів тут ні до чого. Йдеться про футбол, а не про гроші.

Олександр ТКАЧ, редактор інтернет­порталу sports.ru:

– Невдовзі стане зрозуміло, з якого тіста зліплені, чого або скільки хочуть керівники ФІФА та УЄФА. З президентами російських клубів усе зрозуміло: їм у своїй країні ще жити й робити бізнес. З більшістю власників українських клубів також – вони не бачили таких сум, які замайоріли на обрії. Залиши­лося зрозуміти тільки, хто править світовим та європейським футболом – егоїстичні корупціонери чи далекоглядні політики.

Михайло БОЯРСЬКИЙ, актор, уболівальник пітерського "Зеніта":

– Не впевнений, що турнір вдасться організувати. Наскільки я знаю, ФІФА та УЄФА – проти. Чи вдасться їх умовити? Але, як уболівальнику, мені було б цікаво. Бачити команди обох країн в одному турнірі – дуже захопливо було б. Насамперед, київське "Динамо". Я б до Києва залюбки з'їздив. Також потрібно залучити до об'єднаного турніру Білорусь

Зараз ви читаєте новину «Даю 25 відсотків на те, що турнір стартує. На жаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути