четвер, 19 травня 2011 12:44

Як люблять відпочивати й подорожувати наші співвітчизники

 

Турфірма Terra Incognita 10 років спеціалізується на відпочинку й туризмі в Україні. Розмовляємо з її директором 39-річним Сергієм Підмогильним

- За місяць до травневих свят я розпродав усі путівки на подорожі всередині країни. А коли ми починали, масово відпочивали за кордоном: у Туреччині, Єгипті. Зараз в Україні півсотні операторів займаються внутрішнім туризмом. Кожен за рік має до тисячі клієнтів. Чимало подорожують самостійно. Щороку країною мандрують, на мою думку, понад два мільйони співвітчизників.

Чому їх побільшало?

- Бо з'являються нові готелі, ресторани, поліпшується дорожня інфраструктура. Мало не кожен має автомобіль. За ніч ним можна доїхати в будь-який куточок країни. Вплинула й криза. Люди почали шукати дешевшого відпочинку.

Спілкуються в інтернеті, залишають враження від поїздки. Їх читають, додають свої.

Який відпочинок у країні зараз найпопулярніший?

- Дедалі частіше замовляють активний - рафтинг, дайвінг, гірські походи. У Європі він давно на першому місці.

Традиційно ж українці хочуть побачити море, плюхнутися у воду. І відлежати на піску 14 днів. Ми за ментальністю досить ліниві. Чому в Україні взагалі не популярний пішохідний туризм? Бо це ж ніжками треба топати.

Із 2005 року в нас розвивається екологічний туризм. Більшість думають, що це означає поїхати в село й жити там у садибі. Насправді ж це - подорожі заповідними територіями, спостереження за птахами, тваринами.

Співвітчизники люблять швидкість і те, що не потребує великих зусиль. Тому й модні у нас рафтинг і велотуризм.

Як розвивається "зелений", чи сільський, відпочинок і туризм?

- Українці ще не знають, що на цьому можна заробляти. Ті ж, хто має ділову інтуїцію, розуміє "зелений туризм" по-совковому. Я не відправив би своїх замовників у більшість садиб, які пропонують такі послуги. Десь хата не готова. Десь обставлена надто банально.

Не відправив би своїх замовників у більшість садиб, які пропонують послуги "зеленого туризму". Десь хата не готова. Десь обставлена надто банально

Не всі вміють прийняти туристів як слід. Або набридають їм своєю увагою, або ж непривітні, навіть не усміхаються. Інші не здогадаються показати людям місцеву ферму, відвезти на рибалку, сходити по гриби, організувати велосипедну поїздку. Є навіть господарі, які не вміють приготувати традиційні українські страви.

У сільську садибу їде житель великого міста. У нього має залишитись ефектне враження, картинка. Створити її господарі поки що, здебільшого, не вміють. Зате грошей прагнуть здерти побільше.

Як люблять відпочивати й подорожувати наші співвітчизники?

- За системою all inclusive. Хочуть заплатити за весь пакет послуг. І не переживати за пошук житла, харчі, решту. Зазвичай українці мають одну чи дві відпустки на рік. Подорожують не часто, тому на відпочинку не економлять.

До нас часто приїжджають поляки. Вони поводяться інакше. Намагаються виключити з переліку максимальну кількість наших послуг. Хочуть, щоб вийшло якомога дешевше. А все тому, що поляки за рік здійснюють кілька подорожей.

Поїздки українців країною традиційні - до Києва, Львова, Одеси, Чернівців, Криму, Кам'янця-Подільського, Закарпаття.

Хто він - типовий українець-мандрівник?

- Житель великого міста. Від 25 до 40 років. Працює, непогано заробляє. Готовий витратити на тижневий відпочинок до 2 тисяч гривень. Вимогливий до пропозицій турфірми. Бо багато чого побачив уже за кордоном. Часто цікавиться "ненаїждженими" маршрутами. Ми розробляємо щороку таких 15. Складність не в тому, щоб знайти цікаві пам'ятки для нових шляхів. Варто хоч трохи відхилитися від основного туристичного потоку, й одразу виникає проблема хорошого нічлігу або ресторану.

В Україні достатньо річок для сплавів - Черемош, Дністер, Південний Буг, є й інші. Але на їхніх берегах майже нема кемпінгів, ресторанів, прокату спорядження.

 

П'ять кращих місць для відпочинку в Україні від Сергія Підмогильного

1. Дністровський каньйон, утворений річкою Дністер. Розташований на межі Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей. Завдовжки близько 250 км, це найбільший каньйон у Європі. Має високі береги, фортеці, водоспади. Відпочинкова інфраструктура недостатньо розвинена.

2. Національний природний парк Товтри, Хмельницька область. Єдиний у світі гірський кряж - кораловий риф, утворений живими організмами, а не внаслідок тектонічних змін. Тягнеться від селища Підкамінь у Бродівському районі Львівської області до міста Кам'янець-Подільський на Хмельниччині. Схили дуже круті, їх не орють. Тому тут росте багато червонокнижних рослин.

3. Кременецькі гори - кряж на території Кременецького та Шумського районів Тернопільської області й Дубенського й Здолбунівського районів Рівненщини. Середня висота - 350-400 м.

4. Шацькі озера - група з понад 30 озер у північно-західній частині Волинської області. Розташовані серед лісів.

5. Мигійські, або Бузькі пороги - на річці Південний Буг на території Миколаївської області. Утворюють природний комплекс гранітно-степового Побужжя.

 

Зараз ви читаєте новину «Як люблять відпочивати й подорожувати наші співвітчизники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути