Ексклюзиви
четвер, 10 березня 2011 16:44

"Вправний злодій може вкрасти за день до 30 тисяч доларів"

У Ріо-де-Жанейро триває традиційний карнавал. Як заробляють на такому святі в найбільшому бразилійському місті

Катаріна СІЛЬВА, 54 роки, кравчиня, Бразіліа

- Я працюю в ательє, що шиє костюми для найбільшої школи самби в країні. Тому ми маємо ексклюзивне право продавати їх туристам. Кожен рік у цей час нам удається збути тканину, що доти лежала рулонами. Головне - нашити побільше блискіток і бісеру. Туристи охоче купують таке вбрання, бо пасує будь-якій фігурі. Іноземцям костюми для самби продаємо по 100 - 150 доларів. Ціна зростає вдвічі, якщо просять ручну вишивку, чи більше прикрас. Туристи кажуть, такий одяг діє краще за будь-яку еротичну білизну. Навіть товстуха буде спокусливою у спідничці з вишитою бісером бахромою та в спеціальному ліфі. Професійний костюм коштує 700-800 доларів. Він витримує до п'яти активних вуличних танців. Потім із нього обсипається бісер, а на швах вилазять нитки. Бувало, під час виступу через одну таку нитку костюми на танцівницях тріскали і розпадалися.

Дівчата з нашого ательє заробляють майстер-класами в готелях. Представляються викладачами школи самби і вчать туристів. Майже всі бразилійки гарно танцюють, тому приїжджі не можуть відрізнити їх від професіоналів. Моя донька так заробила собі на новий телефон.

Августо ПЕРЕС, 47 років, керівник підрозділу поліції, Ріо-де-Жанейро:

- Під час свят я відповідаю за запобігання дрібним злочинам. У звичайний час впізнаю "почерк" кожного злодюжки. Але на карнавал кожна вулична банда вибирає найспритнішого. "Вхідний білет" на свято злодій здобуде, якщо доведе свій "талант", поцупивши щось цінне під носом у поліцейського. Ватажок банди розуміє, що правоохоронців буде багато, тому нема сенсу посилати десяток підлітків - їх спіймають на першому ж годиннику. Здобич ділять на всю банду. Вправний злодій, кажуть, за день карнавалу може вкрасти до 30 тисяч доларів.

Коли був молодший, пускав до себе на балкон однокласників. Зверху можна побачити груди танцівниць. Але тепер це нецікаво - усі мають вдома комп'ютери

Крадії вважають особливим шиком поцупити щось у поліцейського. Наші молоді колеги повертаються тоді у відділок без гаманців, телефонів, деколи й без годинників. У одного вкрали навіть документи, але потім повернули. Такого майстра-злодія поліція не може зловити в натовпі. Зазвичай обкрадають туристок. Їхні речі легше продати. Бразилійки дуже люблять гарні годинники.

На час карнавалів маємо менше проблем із повіями. Вони самі ходять відмічатися в поліцію. Радять клієнтам, які райони ліпше оминати. Намагаються зайвий раз не привертати до себе увагу поліції. Власники борделів піднімають ціни, виставляють своїх найкращих працівниць, їхні. доходи зростають Деякі туристи приїжджають спеціально, аби потрапити в публічний дім. Знаю, що в кількох закладах повії роблять перед карнавалом пластичні операції. Пояснюють, що така інвестиція дає добрі прибутки.

27 лютого в передмісті Бандейра-ду-Суле на натовп упав високовольтний дріт - 16 людей загинули. Хтось украв більше, аніж можна. Щороку перед святом у місті перевіряють електромережі, телефонні кабелі та безпеку будівель. Восени мали замінити стовпи, на декотрих - перемотати кабелі. Тепер з'ясують, чи хтось неякісно намотав нові кабелі, чи пошкодував грошей на заміну старого обладнання.

Тоніо САРЕГА, фармацевт, 34 роки, Сан-Паулу:

- Навіть найменша аптека перед початком карнавалу закуповує презервативи і протизаплідні пігулки гуртовими партіями. За день свята ми збуваємо в середньому 250-300 кондомів. А одна аптека з нашої мережі в Ріо-де-Жанейро продає їх за час карнавалу понад тисячу штук. Туристам радив би мати при собі пігулки від отруєння.

Ешлі САЛІВАН, 36 років, танцівниця самби, Нью-Йорк:

- Ми часто приїжджаємо на карнавал у Ріо. Торік були прикро вражені, бо в готелі довелося платити за заміну білизни й нове мило. Поскаржилися адміністраторам, переїхали в інший готель. Але там було так само. Пояснили, що покоївки заробляють дуже мало, їм заведено давати кілька доларів за послуги. Всі проблеми відпали, коли я почала давати чайові. Тоді навіть у недорогому номері ліжко застеляли оксамитовою білизною, принесли безкоштовний сніданок.

Перед виступом ми перевдягаємося у спеціальних приміщеннях. Там теж треба доплатити гардеробниці, аби стерегла речі. Не дасте - можете залишитися без одягу і взуття. Два тижні тому делегація танцюристів з Італії відмовилася заплатити гардеробниці - у них викрали кілька пар дорогих туфель.

Дехто купує каміння ніби-то з гори Христа-Спасителя. Хлопчаки через це повитягали каменюки з усіх фонтанів

Бачу, як щороку на час карнавалу ціни в кафе по цілому Ріо підстрибують удвічі-втричі. У пристойних ресторанах усе також дорожчає на кілька десятків доларів. Таксисти за ту саму відстань беруть більше.

Ернандо, 16 років, Ріо-де-Жаейро:

- Батьки мають квартиру на одній із центральних вулиць. Там якраз проходять танцівниці. Я беру з фотографів по 25 доларів, щоб могли знімати вулицю з нашого балкона. Кажуть, виходять дуже гарні кадри. Коли був молодший, за пиво пускав до себе на балкон однокласників. Зверху можна побачити груди танцівниць. У бінокль також розглядали як вони перевдягаються в готелі навпроти. Але тепер хлопцям це стало нецікаво - усі мають вдома комп'ютери.

Емілія ФУЕНТО, 29 років, адміністратор готелю, Ріо-де-Жанейро:

- Туристи живуть переважно в центрі міста. У нас один із найпрестижніших готелів, тому маємо завжди багато американців. Вони доплачують мені за виклик таксі, за нормального екскурсовода. Домовляюся з подругами, аби ті пустили туристів до себе додому - подивитися на свято з балконів. 40-50-річні жінки залишають гарні чайові в нашому салоні краси. Масажист так старається, що інколи не має сил дійти додому. Але до нього й черга - на кілька днів наперед.

Моя напарниця водить старих італійок у капличку неподалік центру. Розповідає їм, що священик має дар і вимолює здоров'я для всієї родини. Найдивніше, що є туристки, які вже вчетверте просять відвести до нього. Одна італійка розповідала про невістку, яка зцілилася після його молитов від раку і безпліддя. Тоді подруга підняла ціну. Дехто купує каміння ніби-то з гори Христа-Спасителя. Хлопчаки через це повитягали каменюки з усіх наших фонтанів.

 

"Не треба сприймати туристів, як грошові мішки. Давайте цього року продемонструємо всім якісний сервіс за відповідні гроші"

Едуардо Паес, префект Ріо-де-Жанейро, звертаючись перед репетицією карнавалу до жителів міста

700 000 іноземців з'їхалися на карнавал до Бразилії цього року. Переважно зі США та Європи

 

500 000 000 американських доларів щороку отримує Ріо-де-Жанейро від карнавалу

 

8 000 костюмів танцівниць самби згоріли 7 лютого в передмісті Ріо-де-Жанейро під час пожежі. Кравчині встигли пошити нові, їм заплатили подвійну зарплатню

 

1 500 американських доларів витрачає в середньому турист зі США упродовж двох тижнів карнавалу

 

Зараз ви читаєте новину «"Вправний злодій може вкрасти за день до 30 тисяч доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути