четвер, 12 жовтня 2017 09:52

В Антарктиді виявили гігантську діру

В льодах Антарктиди канадські дослідники знайшли діру площею понад 80 тис. кв. км. Це - площа Харківської, Донецької та Луганської областей.

Зазвичай такі діри утворюються у прибережних регіонах континенту. Але тепер вона з'явилася в районі моря Ведделла, пише Motherboard.

"Схоже, ніби хтось просто пробив дірку в льоду. Гігантська таємнича діра дуже примітна. Це сотні кілометрів від краю льодів. Якби не знімки з супутника, ми б її не помітили", - каже професор університету Торонто Кент Мур.

Автор: motherboard.vice.com
  Знімок з супутника.
Знімок з супутника.

У результаті яких процесів далеко від берегів з'явилася діра, вчені сказати не можуть. Ймовірна причина її появи - глобальне потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі істоти під льодовиком - вчені виявили давню екосистему

Подібне явище на континенті спостерігали у 1970-х. Тоді ополонку вивчили погано. 40 років тому дослідники не мали необхідних інструментів, кажуть канадські науковці.

12 липня 2017 року від льодовика Ларсен-С відколовся айсберг. Його площа становить 5,8 тис. кв. км. Його порівнюють з Уельсом - однією з частин Сполученого Королівства.

Зараз ви читаєте новину «В Антарктиді виявили гігантську діру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути